Виставка фотографій і відеоарту "Приховані світи" 4 листопада відкрилася в Харківській міській художній галереї. В експозиції представлені знімки кращих об'єктів ленд-арту, створених під час фестивалю "Шешори" в 2003 - 2008 рр. Їх автори - українські ленд-артисти, відомі як у нашій країні, так і за її межами, серед них: Петро Бевза, Андрій Гуренко, Мирослав Вайда, Олександро Гузетті, Геннадій Донець і Володимир Нойс. Про це "SQ" повідомили в галереї і організатори виставки - агентство подій "АртПоле".

"Ленд-арт з'явився, коли художники вийшли за межі стандартних культурних установ, галерей та експозиційних залів і вдалися до радикальної зміни художніх засобів. Їх матеріалами стали вода, каміння, пісок, листя, лід або сніг, сонячні промені, блискавки", - зазначили організатори. Протягом п'яти років роботи ленд-артистів фіксував на фотоплівку Вадим Ільков. Основне завдання його фото - максимально точно, без втручання і власних інтерпретацій донести до глядача ідею того чи іншого арт-об'єкту.

Крім фотознімків об'єктів ленд-арту на виставці представлений аудіовізуальний об'єкт, створений групою відеохудожника "КУБ". "Шумова музика, створена спеціально для цієї роботи, підкреслює контраст між урбаністичним і природним середовищем", - зазначили організатори.

Виставка працюватиме до 18 листопада. До Харкова вона експонувалася у Вінниці, Івано-Франківську, Києві, Львові та Тернополі. Виставка проходить у підвалі галереї.

Довідка "SQ". Ленд-арт (від англ. Land art - земляне мистецтво) - напрям у мистецтві останньої третини XX ст., заснований на використанні реального пейзажу як головного художнього матеріалу й об'єкта. Майстри ленд-арту проривають траншеї, створюють химерні нагромадження каміння, розфарбовують скелі, обираючи для своїх творів зазвичай безлюдні, "первозданні" і "дикі" ландшафти, тим самим ніби прагнучи повернути мистецтво до природи.

"Шешори" - український щорічний міжнародний фестиваль етнічної музики та ленд-арту. У 2003 - 2006 рр. фестиваль проходив в однойменному селі Івано-Франківської області. У 2006 р. зібрав більше 10 тис. осіб. У 2007 р. пройшов на околиці с. Воробіївка Вінницької області і став називатися "АртПоле". У фестивалі брали участь колективи з багатьох країн, у тому числі з Австрії, Білорусі, Болгарії, Молдови, Польщі, Росії, Словаччини, Франції, Чехії, Швеції й України.