Польський композитор і диригент Кшиштоф Пендерецький вперше приїхав до Харкова. Концерт з його участю відбудеться 5 червня в Харківському державному академічному українському драматичному театрі ім.Т.Шевченка. Музиканти обласної філармонії виконають чотири твори композитора: "Chaconne - in memoria Giovanni Paolo II z", "Polskiego Requiem", "Agnus Dei" і "II Symfonia". Під час виконання першого оркестром диригуватиме К. Пендерецький, інших - директор і головний диригент філармонії Юрій Янко. Також у концерті візьме участь академічний хор філармонії ім.В.Палкіна.

За словами Ю. Янка, для будь-якого музиканта ім'я Пендерецького - це легенда: "Я досі не вірю, що потиснув йому руку. Думаю, що через сто років будуть згадувати концерт К. Пендерецького, як зараз згадують концерт Петра Чайковського в Харкові" .

Концерт приурочений до 85-ої річниці відкриття в Харкові довоєнного консульства Польщі та 15-річчю сучасного консульського представництва.

Довідка "SQ". Також до ювілею консульства Польщі в Харківському національному університеті ім.В.Каразіна відкриється виставка "Історія польської дипломатичної та консульської служби", виставка польських книг, відбудеться міжнародна наукова конференція "Польська дипломатія на Сході ХХ - початку ХХІ ст". На будівлі Центральної наукової бібліотеки університету відкриють меморіальну дошку одному із засновників університету Северину Потоцькому. У кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії відбудеться меса. Завершаться заходи покладанням квітів до пам'ятника польським офіцерам на Цвинтар жертв тоталітаризму (П'ятихатки) і біля меморіальної дошки на будівлі СБУ в пам'ять про розстріл офіцерів Війська Польського.