Виставка малюнків на бересті Бориса Чурилова 2 листопада відкрилася в Церковно-історичному музеї Харківської єпархії Української православної церкви (Московський патріархат). Як повідомив завідувач музею, протодиякон Максим Талалай, в експозиції представлена невелика частина робіт харківського художника. "Ми назвали її "Свята Русь", тому що, за словами правлячого архієрея нашої єпархії митрополита Никодима, неможливо розділити духовну єдність братніх слов'янських єдиновірних народів. І роботи Бориса Івановича (Чурилова - "SQ") в якійсь мірі відображають правоту цих слів", - зазначив завмузею. За словами відвідав виставку архієпископа Ізюмського, вікарія Харківської єпархії Онуфрія, художник був знайомий з митрополитом Харківським і Богодухівським Никодимом і завдяки цьому знайомству став писати православні храми.

Зокрема, на виставці представлені малюнки церков Вірменії, Росії, Софії Київської, Десятинної церкви, Києво-Печерської лаври в Києві. Крім пам'ятників архітектури, Б.Чурилов зображував історичних персонажів, сюжети зі Старого та Нового Завітів.

"Серія "Свята Русь", яка тут виставлена, мабуть, найкраща серія його робіт", - зазначив голова правління Харківської організації Національної спілки художників України, народний художник України Віктор Ковтун.

За словами директора Харківського художнього музею Валентини Мизгіної, свого часу Б.Чурилов винайшов новий вид мистецтва - він перший почав малювати на бересті. "Він знайшов дивний природний матеріал, дуже теплий, природний, і почав малювати. На початку йому було важко, тому що спеціальної художньої освіти у нього не було і, напевно, перші малюнки не завжди були впевненими. Але він знаходить найтонший, дуже твердий олівець і дивну фактуру для своїх творів", - зазначила В.Мизгіна.

Твори майстра також можна подивитися за допомогою збільшувального скла. "Коли ми дивимося його роботи, створюється враження якогось ширяння цих Божих храмів. Вони дійсно парять і підносять наш дух до небес, - підкреслила В.Мизгіна. - Б.Чурилов служив Господеві, він служив мистецтву і світла пам'ять його сьогодні відзначена в цьому музеї".

Довідка "SQ". Б.Чурилов народився 1938 р. у Харкові. Після закінчення школи працював на заводах фрезерувальником, сталеваром. Багато подорожував Вірменією, Грузією, Росією і Україною, знайомлячись з тим, що залишилося від давнини. У 1967 р. Б.Чурилов зробив свій перший малюнок на бересті. З роками виробилася унікальна техніка малювання на цьому матеріалі. У 1972 р. у Харківському будинку архітектора відбулася його перша персональна виставка. З 1973 р. до розпаду СРСР був постійним дипломантом та лауреатом обласних, республіканських і всесоюзних виставок та фестивалів. Професійно займався мистецтвом з 1977 р. У 1978 р. Спілкою художників Української РСР Б.Чурилову було присвоєно звання майстра народної творчості. На початку 1980-х років пройшла серія його виставок за кордоном. Зокрема, після персональної виставки Б.Чурилова в Парижі (Франція) була організована її демонстрація в інших містах Франції. Від Комісії у справах ЮНЕСКО у Фінляндії надійшло прохання про демонстрацію мініатюр художника в містах Фінляндії. У 1982 р. у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі на ювілеї "1500 років Києву" експонувався цикл робіт Б.Чурилова, на яких представлене реконструйоване обличчя Києва до татаро-монгольського нашестя. У 1982 р. указом президії Верховної Ради Української РСР Б.Чурилову було присвоєно звання заслуженого майстра народної творчості України. Однак до Спілки художників з політичних мотивів художника не прийняли. Показ багатьох його робіт "вимогливо не рекомендувався", не раз виставки заборонялися. В останні 20 років створив кілька нових циклів робіт, зокрема, на релігійну тематику. Помер 2008 р.