После матча Украина-Англия президент ФИФА выступил за введение технологии по определению забитого голаПрезидент ФІФА Йозеф Блаттер заявив, що необхідність використання системи визначення взяття воріт (GLT) у суперечливих ситуаціях не підлягає сумніву. "Після вчорашнього матчу (Україна-Англія - "SQ") стало очевидно, що GLT - не альтернатива, а необхідність", - написав Й.Блаттер у своєму твіттері, передав "Eurosport".

Нагадаємо, вчора, 19 червня, під час матчу Україна-Англія в рамках Євро-2012 угорський арбітр Віктор Кашшаі помилково не зарахував гол форварда української команди Марко Девіча у ворота збірної Англії: на відеоповторі видно, що захисник англійців Джон Террі вибив м'яч після того, як той перетнув лінію воріт. Зустріч завершилася з рахунком 1:0 на користь англійців, які залишили господарів Євро-2012 за бортом чвертьфіналу.

Як повідомив

"Терикон"

з посиланням на голову суддівського комітету УЄФА П'єрлуїджі Колліну, УЄФА задоволений роботою арбітрів на Євро-2012. Підбиваючи підсумок суддівства групового етапу чемпіонату, П.Колліна нагадав, що арбітри готувалися до цього турніру протягом двох років. "Ми прагнули по-новому підготувати арбітрів фізично і технічно, а також розширити їх знання про футбол, щоб вони якомога краще виконували свою роботу", - зазначив він.

"12 суддів, які були обрані на чемпіонат, - кращі арбітри в Європі", - підкреслив П.Колліна. За його словами, за 24 матчі судді прийняли 302 рішення, з яких 289 були правильними і 13 неправильними. "Точність суддівства склала 95,7%", - додав він.

Торкаючись суперечливого рішення В.Кашшаі під час матчу Україна-Англія, коли не був зарахований гол українців, П.Колліна зазначив, що "це була помилка на відстані півметра". "М'яч перетнув межу. Іноді важко приймати рішення. Часто йдеться про сантиметри. Тут зіграв людський чинник. Таке трапляється, і звичайно, було б краще, якби цієї помилки не було", - пояснив він.

Також П. Колліна оголосив імена чотирьох головних арбітрів, які залишають турнір після групового етапу. Це В.Кашшаі, голландець Бьорн Кейперс, іспанець Карлос Веласко Карбальо і німецький рефері Вольфганг Штарк.

Довідка "SQ". Раніше після серії помилок арбітрів на турнірах найвищого рівня, що почалися на чемпіонаті світу 2010 р. у ПАР (в матчі Німеччина - Англія при рахунку 2:1 на користь Німеччини гол англійця Френка Лемпарда не був зарахований, хоча м'яч після його удару перетнув лінію воріт; у результаті Англія програла з рахунком 4:1 і вибула з турніру - "SQ"), керівництво ФІФА поставило питання про необхідність введення системи GLT.

Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB), уповноважений змінювати правила гри у футбол, 5 липня проведе спеціальне засідання, на якому вирішить, вводити чи ні систему GLT. На право бути затвердженими IFAB претендують дві системи: "GoalRef", розроблена данськими і німецькими фахівцями, і "Hawk Eye", що застосовується в тенісі, крикеті і з недавніх пір у волейболі.