КП "Міськелектротранс" має борги зі страхових внесків до Пенсійного фонду через те, що не отримує компенсації за перевезення пільгового контингенту. Про це 31 жовтня заявив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

"Харків має право озвучити свою позицію: поверніть нам 100% компенсації за пільги, і ми на 100% компенсуємо борги до Пенсійного фонду. Адже на сьогодні "Міськелектротранс" є заручником пільгового контингенту, який є у нас відповідно до чинного законодавства. І людей, які користуються пільгами, дуже багато", - зазначив І.Шурма.

За його словами, борги "Міськелектротрансу" за страховими внесками та єдиного соціального внеску становлять близько 54-57 млн.грн. "Але сума весь час змінюється, тому що постійно йдуть виплати. Із зарплаті, як правило, борг у нас від 1,5 до 5 млн.грн. Ситуація змінюється щодня", - підкреслив заступник губернатора.

Він заявив, що доти, доки пільговик не отримуватиме певної суми на проїзд, місто нічого не зможе зробити. "А це означає, що якщо пільговик одержує певну суму грошей, він має право коли завгодно ці гроші виїздити, але завжди повинен платити за проїзд. І він може взагалі не їздити, сидіти вдома і один раз на місяць скористатися таксі - це особиста справа кожного, як використовувати гроші. Тому поки не буде введена монетизація пільг, не вирішиться питання "Міськелектротрансу" ні у нас, ні в інших містах України", - підкреслив заступник губернатора.

Також І.Шурма нагадав, що питання заборгованості "Міськелеткротрансу" не раз розглядалося на засіданнях колегії й активу облдержадміністрації, на сесіях облради.

3 листопада І.Шурма поїде до Києва на засідання Державної комісії з питань заборгованості із виплати заробітної плати та внесків до Пенсійного фонду. Одне з питань, які віце-губернатор планує порушити, - це ситуація з ХКП "Міськелектротранс".

Довідка "SQ". За даними Пенсійного фонду України, харківське КП "Міськелектротранс" на 1 жовтня перебуває на другому місці серед економічно активних підприємств України, у яких найбільші обсяги заборгованості зі сплати страхових внесків, відшкодування пільгових пенсій до ПФУ та єдиного внеску. Зокрема, борг "Міськелектротрансу" - 57,7 млн.грн.