Господарський суд Харківської області відмовив Фонду державного майна (ФДМ) у задоволенні позову про розрив договору купівлі-продажу 50% +1 акція ВАТ "Харківметробуд". Про це повідомили "Українські новини" з посиланням на текст рішення суду. Договір продажу був укладений у 2010 р. за підсумками приватизаційного конкурсу з компанією "Південспецбуд" (Харків).

Як говориться в рішенні суду, 15 квітня 2011 р. ФДМ провів перевірку виконання інвестиційних зобов'язань "Південспецбуду" згідно з укладеним договором, за підсумками якого встановив низку порушень: виникнення простроченої заборгованості з платежів до бюджетів усіх рівнів, звільнення працівників з ініціативи покупця, невиконання умов колективного договору та інші порушення. Тому ФДМ вирішив повернути у свою власність акції "Харківметробуду". Суд визнав порушення з боку покупця, але відмовив у задоволенні позову ФДМ, оскільки "Харківметробуд" досі знаходиться в процедурі санації.

"Українські новини" також повідомили, що "Харківметробуд" має намір ініціювати своє банкрутство. Зокрема, на порядку денному загальних зборів акціонерів компанії, запланованих на 27 лютого, міститься питання про звернення до Госпсуду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Довідка "SQ". У березні 2010 р. ФДМ продав державний пакет 50% +1 акцію "Харківметробуду" компанії "Південспецбуд" за 3,02 млн.грн.

15,04% компанії належить "Tudorabbey Aviation" (Великобританія, офіс у Києві), 10,55% - компанії "Arca Investments" (Словаччина) і 11,73% - компанії "Arca Сapital Bohemia" (Чехія).