Харьковские тарифы на проезд в пригородном железнодорожном транспорте абсурдно низкие – "Укрзалізниця""Чинні тарифи на проїзд у приміському залізничному транспорті - у рази нижчі собівартості і є абсолютно демпінговими на ринку транспортних послуг", - заявили "SQ" у прес-службі ДАЗТУ "Укрзалізниця". За підрахунками фахівців адміністрації, щоб доходи від приміського сполучення не перевищували витрати, вартість проїзду потрібно підвищити в середньому в 6 разів.

Як зазначили в прес-службі, тариф на проїзд у приміському залізничному транспорті в Харківській області становить 3 грн. для відстані в 1-5 км, 3,5 грн. - 6-10 км, 5 грн. - 41-50 км, 7,5 грн. - 91-100 км, 10 грн. - 141-150 км, 12,5 грн. - 191-200 км. Ці тарифи нижчі за російські в 1,4 - 2,4 рази, при цьому Російська залізниця отримує дотації за перевезення пасажирів навіть за цими тарифами, бо вони все одно не відповідають економічно обґрунтованому рівню. Порівняно з автотранспортними тарифами, які не припускають витрат на утримання інфраструктури, залізничні тарифи "занижені до абсурду" і нижчі в 1,5 - 4 рази. Наприклад, проїзд потягом з Харкова до Краснограда (101 км) обійдеться у 8 грн., на автобусі (106 км) - 36 грн.

"Перевезення в приміському секторі - збиткові за своєю природою, проте вирішувати проблему потрібно спільно, працюючи в такому форматі: залізниця надає інфраструктуру для перевезень, забезпечує рухомим складом і гарантує безпеку, місцеві органи влади визначаються з потребою в залізничних перевезеннях, тарифами, інвестиціями в рухомий склад, який потрібно закупити для надання якісних послуг, і дотаціями для забезпечення беззбитковості роботи залізниці", - відзначили в "Укрзалізниці".