Новая взлетно-посадочная полоса открыта в харьковском аэропорту Нова злітно-посадкова смуга (ЗПС) міжнародного аеропорту "Харків" 28 листопада введена в експлуатацію. Про це 29 листопада повідомили "SQ" у групі "DCH" (Київ, до групи входить компанія "New Sуstems AM", яка є оператором аеропорту). Першим бортом, який сів на нову злітно-посадкову смугу, став літак віце-прем'єр-міністра України Бориса Колеснікова, який 29 листопада перебуває в Харкові з робочим візитом. Слідом за ним приземлився регулярний рейс "Київ-Харків" компанії "Дніпроавіа", а потім чартерний рейс "Копенгаген-Харків".

Як повідомив генеральний директор компанії "Нью Системс АМ" Володимир Васильченко, в аеропорту збільшується кількість рейсів, розширюється географія польотів, з'являються нові авіаперевізники, зацікавлені у співпраці. "У цьому ключі значення нової злітно-посадкової смуги складно переоцінити. Перед аеропортом відкриваються найширші можливості. А значить, вони відкриваються для харків'ян і мешканців сусідніх регіонів", - заявив В.Васильченко.

За його словами, на завершальному етапі будівництва ЗПС повітряне сполучення було обмеженим. Аеропорт випускав тільки частину рейсів, решта протягом трьох останніх тижнів обслуговувалися на аеродромах прилеглих міст. Найближчим часом колишній графік вильотів з аеропорту буде відновлений. Останніми рейсами, які вилетять із сусіднього Донецького аеропорту, стануть "Харків - Дубаї" авіакомпанії "Flydubai" (виліт - 29 листопада) і "Харків - Шарджа" авіакомпанії "Air Arabia" (30 листопада).

Довідка "SQ". Міжнародний аеропорт "Харків" - один з об'єктів, що реконструюються у рамках підготовки до проведення Євро-2012. Конкурс на оренду цілісного майнового комплексу харківського аеропорту "Нью Системс АМ" виграла 1 квітня 2008 р. Після цього розпочалася реконструкція аеропорту.

Будівництво ЗПС почалося у серпні 2009 р. Фінансування на 100% за кошти державного бюджету. Довжина нової ЗПС складає 2 тис. 500 м, що дозволяє їй приймати важкі повітряні судна "Boeing" і "Airbus".

Керівник групи "DCH" - бізнесмен Олександр Ярославський, інвестор і координатор підготовки Харкова до Євро-2012.