2,7 млн.грн. планується виділити цього року з обласного бюджету на купівлю систем дистанційної передачі електрокардіограм "Телекард". Про це 29 листопада повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, система "Телекард" дозволяє консультувати людину вмить.

"Щоб провести своєчасну і якісну консультацію мешканця сільської місцевості, місцевому лікарю необхідно зв'язуватися з обласними фахівцями. У селі, як правило, працюють люди з середньою медичною освітою, які не мають кардіологічних знань. Вони можуть прийти до пацієнта з важким серцевим нападом, зняти кардіограму , і поки вони відвезуть її до районного центру, пройде занадто багато часу. Тому ми пішли іншим шляхом - вирішили впровадити систему "Телекард", яка в режимі онлайн дозволить лікарям основних харківських лікарень отримати електрокардіограму людини, проаналізувати її і поставити діагноз", - зазначив І.Шурма.

За його словами, приймати елекрокардіографічні дані та обробляти їх будуть у п'яти установах: у Харківській обласній клінічній лікарні, Харківській лікарні швидкої і невідкладної медичної допомоги ім.Мещанінова, Харківської міської клінічної лікарні № 8, центральної клінічної лікарні "Укрзалізниці" та Інституті терапії ім. Л.Малої.

За словами І.Шурми, один прилад, на якому встановлена система "Телекард", коштує близько 10 тис.грн., а всього таких медустанов, де потрібно ввести "Телекард", понад 800. "Тобто потрібно виділяти 8,5 млн.грн., що складно зробити за один рік. Також потрібно навчити медперсонал працювати з цією системою. Її можна використовувати не тільки на базі фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПи) або амбулаторій, але і в будь-якій сільській хаті", - додав віце-губернатор.

І.Шурма зазначив, що якщо цього року з обласного бюджету будуть виділені 2 млн. 700 тис.грн., то систему "Телекард" встановлять у медустановах десяти сіл кожного району області.

Довідка "SQ". У Харківській області діє 517 фельдшерсько-акушерських пунктів та 249 амбулаторій.

Перший електрокардіограф встановили 15 жовтня ц.р. у с.Лізогубівка (Харківський район), 22 жовтня - в Зачепилівському районі.