Запрет на ввоз в Россию украинского сыра является следствием недобросовестной конкуренцииПричиною заборони на ввезення сиру твердих сортів українського виробництва на територію Росії могла послужити недобросовісна конкуренція. За словами голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, таким чином Росія намагається витіснити з ринку сильного конкурента, тим самим дозволивши зайняти цей сегмент вітчизняному виробнику.

"Для мене незрозуміла позиція тих, хто приймає рішення про заборону ввезення українського сиру. Кажу не з чуток, тому що в далекі 90-і роки одна з фірм мого бізнесу виробляла молочну продукцію та поставляла її до Росії. За Україною давно закріпилася слава найкращого виробника твердого сиру на території колишнього СРСР, ніхто і поруч не стояв з нами за якістю цієї продукції. Звичайно, проходить час, змінюються технології, обладнання, і напевно в Росії вже досить розвинені підприємства, які займаються виробництвом молочних продуктів. Але говорити, що в Україні неякісний сир, я б не став", - підкреслив М.Добкін.

Губернатор зазначив, що для України дуже важливо відстояти свої позиції на російському ринку сиру, і, на думку М.Добкіна, українським виробникам доведеться витримати ще не один подібний бій. "Ніхто не збирається ділитися своїми ринками. Росія - суверенна, сильна держава, яка захищає своїх виробників. Ми повинні захищати своїх. Так само було, коли у нас траплялися так звані "солодкі війни" або коли йшлося про квоти на постачання труб. Нам належить витримати багато боїв за зовнішні ринки, але без них ми у власному соку варитися не можемо. Це ж валюта, робочі місця, інвестиції в нашу економіку", - заявив голова ХОДА.

Довідка "SQ". Заборона на ввезення деяких українських сирів була введена в Росії на початку лютого. Українські сири займають на російському ринку 8,5%.