У лютому-листопаді 2011 р. за результатами декларування під автоматичне відшкодування ПДВ потрапили 23 підприємства Харківського регіону. Сума заявленого ПДВ склала 182,7 млн. грн., або 23% загальної суми заявок на відшкодування. Про це повідомили "SQ" в прес-службі ДПА в Харківській області з посиланням на управління контролю за відшкодуванням ПДВ обласної податкової адміністрації.

Серед підприємств, що отримали відшкодування автоматом, - ДП "Завод "Електроважмаш", ЗАТ "Новий Стиль", ВАТ "Турбоатом", ТОВ "Фірма "Бриг" та інші підприємства, які відповідають критеріям для автоматичного відшкодування податку. У податковій підкреслили, що кількість платників, які відповідають встановленим Податковим кодексом України критеріям, зростає. Однак перед податківцями стоїть завдання - наближення до 100% автоматичного відшкодування ПДВ. Для цього з підприємствами проводиться робота по орієнтуванню їх на збільшення розміру середньої зарплати робітникам, підвищення податкового навантаження з податку на прибуток.

Як повідомили в податковій, всього в регіоні до відшкодування на власні розрахункові рахунки в 2011 р. було заявлено 893,3 млн. грн. ПДВ. З них 87% - за рахунок експортних операцій. Уже відшкодовано більше 717 млн.грн.