ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) розробив і виготовив новий тяговий асинхронний електродвигун для міського громадського електро-та автотранспорту. Про це повідомили "SQ" у прес-службі заводу.

Як повідомив головний конструктор комплексу тягового електрообладнання "Електроважмашу" Віктор Іванов, створений електродвигун АД-903 потужністю 180 кВт. "Під програму Євро-2012 планується закупівля містами, що прийматимуть матчі турніру, близько 500 тролейбусів. Новими електродвигунами буде укомплектована приблизно половина закуплених тролейбусів. На решту машин будуть встановлювати старий колекторний двигун виробництва "Електроважмашу", - зазначив В.Іванов.

За його словами, новий двигун могутніше колекторного на 50 кВт, завдяки чому на здвоєні тролейбуси можна встановлювати один двигун замість двох. При виготовленні асинхронного двигуна використовується в кілька разів менше міді. Асинхронний двигун набагато простіше в обслуговуванні.

Довідка "SQ". ДП "Завод "Електроважмаш" є єдиним в Україні розробником і виробником турбогенераторів для атомних і теплових електростанцій, гідрогенераторів і гідрогенераторів-двигунів для гідро-і гідроакумулюючих електростанцій. Спеціалізується з виробництва електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, бурових установок, екскаваторів, водяних насосів зрошувальних каналів, а також з випуску комплектного тягового електрообладнання для тепловозів, електровозів, дизель-поїздів. Продукція "Електроважмашу" експлуатується більш ніж у 40 країнах світу. В Україні генераторами "Електроважмашу" укомплектовано понад 70% теплових і близько 80% гідроелектростанцій. Обсяг виробництва в 2009 р. склав 811 млн. грн. (у 2008 р. - 694 млн.грн., у 2007 р. - 475 млн.грн.). На підприємстві зайнято близько 5,5 тис.осіб.