Слобожанська промислова компанія, що входить до складу групи "Агроімпорт" (Харків), освоїла виробництво сільськогосподарського трактора ХТА-300 потужністю 300 к.с. Про це повідомив "SQ" головний конструктор компанії Олександр Трофімченко (колишній співробітник ВАТ "Харківський тракторний завод"). За його словами, над створенням машини працювали два роки, а восени 2010 р. вона успішно пройшла польові випробування. Трактор може реалізувати потужність до 400 к.с., усі шість його коліс є головними. Оскільки для такого потужного трактора не знайшли відповідних плугів, для випробувань довелося сконструювати спеціальний плуг. На трактор встановлюються мотори, вироблені на Мінському моторному заводі (Білорусь).

Як зазначив О.Трофімченко, трактор може використовуватися при реалізації енергоємних сільгосптехнологій, які вже впроваджені в Україні, але в них задіюється імпортна техніка. Трактор буде оснащуватися обладнанням для прямої сівби, а також для багатоопераційної ешелонованої обробки грунтів. Зокрема, для трактора спроектований універсальний бункер, який дозволяє машині працювати з комплексами прямої сівби, коли за один прохід виконується чотири операції. Випробування бункера будуть проведені навесні 2011 р.

За словами головного конструктора, "Агроімпорту" за останні кілька років розробив безліч модифікацій базової моделі тракторів марки ХТА і реалізував близько 1,8 тис. машин. Виробництво організоване на базі реконструйованих цехів колишнього заводу в Комінтернівському районі, яка провадила обладнання для будівельної техніки.

Довідка "SQ". Слобожанська промислова компанія була створена у складі "Агроімпорту" в квітні 2010 р.