Податковий борг до зведеного бюджету України підприємств, що обслуговуються в Спеціалізованій державній податковій інспекції (СДПІ) з роботи з великими платниками податків у м. Харкові, на 1 листопада склав 288,76 млн.грн. (на 1 жовтня - 286,6 млн.грн.). Такий загальний борг мають 20 підприємств. Про це 23 листопада повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян СДПІ.

Як повідомили в інспекції, шість підприємств з 20 боржників перебувають у стадії банкрутства і ліквідації, їх борг становить майже 140 млн.грн. Серед цих підприємств - ТОВ "МКС" (68,7 млн.грн.) і АКБ "Європейський" (32,3 млн.грн.).

Найбільше зростання податкової заборгованості з початку року зафіксовано в ПФ "Кібела" (борг збільшився на 13,4 млн.грн.), АКБ "Європейський" (5,6 млн.грн.), ДП "Харківський завод електроапаратури" (3,4 млн.грн.), КП "Харківські теплові мережі" (1,5 млн.грн.). Майже 100 млн.грн. складає борг за векселями з ПДВ, які мають три підприємства: ПФ "Орнатус" (57,5 млн.грн.), ПФ "Кібела" (37,7 млн.грн.) та ПФ "Апія" (4,7 млн. грн.).

Як повідомили в інспекції, податковий борг ліквідували 9 підприємств: ЗАТ "Харківські телекомунікаційні системи", КП "ВТП "Вода", ТОВ "Рост-2005", ЗАТ "Струм", ЗАТ "АККО-Інвест", ХФ ВАТ "Укртелеком", Будівельно-монтажне управління, "Укрпошта", Харківська дирекція залізничних перевезень.

Довідка "SQ". У 2009 р. Господарський суд Харківської області приступив до розгляду справи про визнання банкрутом шести підприємств, що входять до ТГ "Таргет", серед яких - ПФ "Кібела" та ПФ "Апія".

На обліку в СДПІ перебуває 261 велике підприємство Харкова. Серед клієнтів СДПІ - ЗАТ "Філіп Морріс Україна", статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, а також низка банків Харкова.