Представники спільної бізнес-делегації Ірану і Туркменістану висловили намір організувати в Харківській області підприємство з виробництва килимів, а також їх цікавить постачання кукурудзи з області в обсязі до 500 тис. т. Про це 24 жовтня повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, коментуючи візити іноземних делегацій за останні чотири дні.

За його словами, що стосується заводу з виробництва килимів, то бізнесмени розглядають варіанти купівлі, реконструкції або будівництва нового заводу, як їм буде вигідніше. Що стосується кукурудзи, то цього року в області зібрано трохи більше 1 млн. т кукурудзи. Близько 650 тис.т знаходиться на зберіганні на елеваторах, решта урожаю зберігається у аграріїв. "Ми зберемо бізнесменів, які володіють достатніми обсягами кукурудзи, і допоможемо створити умови для підписання контракту", - зазначив Ю.Сапронов.

Він також повідомив, що під час зустрічі з Державною сільськогосподарською корпорацією Китаю обговорювалася можливість постачання з Харківської області до Китаю продукції рослинництва, також у китайців є намір побудувати в регіоні підприємства з її переробки. Крім того, китайські бізнесмени зацікавлені у вирощуванні великої рогатої худоби на Харківщині. Зокрема, на першому етапі реалізації проекту йдеться про будівництво ферми на 2 тис. голів, для якої потрібно підшукати майданчик. "Ми переконуємо інвесторів у тому, що проект буде успішним. Розповідаємо, що аналогічний проект реалізується в Київській області, а держава компенсує 50% вартості створення тваринницького молочно-товарного виробництва", - зазначив Ю.Сапронов.

Довідка "SQ". Загалом питомій вазі прямих іноземних інвестицій в Україну частка Харківської області складає 5,92%. На 1 липня 2011 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в Харківську область склав 2 млрд. 770 млн.дол., що відповідає трохи більше 1 тис. дол. на душу населення. Це третій показник у країні (сумарний з накопичувальним підсумком), а темпи росту прямих іноземних інвестицій порівняно з першим півріччям 2010 р. становлять 102,1%. Найбільш значущі обсяги приросту іноземних інвестицій у регіоні спостерігаються на підприємствах, які працюють у виробництві неметалевої мінеральної продукції, у виробництві харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, целюлозно-паперового виробництва.