"Укрексімбанк" подав до суду на фірму "Харків-Москва" (забудовник території по вул. Пушкінській, 2) з вимогою повернути 10 млн. грн. кредиту, який банк надав фірмі. Про це 24 листопада під час інтернет-конференції повідомив харківський міський голова Геннадій Кернес. За його словами, банк надав гроші фірмі, у якої на той момент уже були великі борги перед підрядниками. "На сьогодні кредитний договір з директором фірми "Харків-Москва" Олександром Дукером розірваний, а проти нього порушено кримінальну справу. 840 тис. грн., які фірма відшкодувала місту, надійшли до бюджету. Гроші за іншими судовим позовами проти цього забудовника, ще мають надійти до бюджету міста", - зазначив Г.Кернес.

Мер підкреслив, що все майно О.Дукера знаходиться під арештом. "Якщо ти взявся щось будувати в історичному центрі міста, то треба на щось розраховувати і порівнювати свої бажання і можливості. А займатися його проблемами ми не будемо - ми будемо упорядковувати місто", - додав Г.Кернес.

Довідка "SQ". Фірма "Харків-Москва" почала будівництво бізнес-центру "Європа" на вул. Пушкінській 2008 р. Планувалося, що бізнес-центр "Європа" стане найвищою будівлею в місті. На місці будівництва був виритий котлован під фундамент глибиною 16 м. Подальші роботи на місці котловану не велися. 29 липня 2010 р. перший заступник харківського міського голови Олександр Кривцов заявив, що котлован необхідно законсервувати. О.Дукер у свою чергу повідомив, що будівельні роботи на котловані не ведуться з вересня 2009 р. "Для відновлення робіт необхідно 12 млн.дол. Поки цих грошей немає, і коли вони будуть - невідомо", - зазначив О.Дукер.

11 березня 2011 р. міська комісія з надзвичайних ситуацій зобов'язала фірму "Харків-Москва" виконати всі зобов'язання перед містом і привести будівництво до ладу. В іншому випадку міськрада збиралася ініціювати скасування дозволу на використання землі. У квітні прокуратура Харкова порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень при ритті котловану (ч. 1 ст. 365 КК України) і направила позов до Господарського суду Харківської області про стягнення з фірми "Харків-Москва" 840 тис.грн. компенсації.

Як заявляв у липні голова обласної комісії з надзвичайних ситуацій перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, котлован становить небезпеку для інженерних комунікацій, метрополітену, побудованих поряд будівель і споруд, порушує систему організації руху автомобільного транспорту. За його словами, крім технологічних складнощів, які створює котлован, він ще й псує вигляд центру міста