Керівництво ВЕП "Держпром" (Харків) ініціює заміну всіх 12 ліфтів, які зараз експлуатуються в під'їздах будинку. Про це 23 листопада повідомив "SQ" директор "Держпрому" Микола Чехун. За його словами, розпочата передпроектна підготовка плану реконструкції ліфтового господарства. Планується, що в 2011 р. буде розроблений проект реконструкції. "Ліфти 1927 р. випуску, вони своє вже віджили. Тому зараз ми займаємося тим, щоб отримати кошти на реконструкцію з державного бюджету", - зазначив М.Чехун.

За його словами, з урахуванням витрат на проектування, заміна кожного ліфта обійдеться не менше, ніж в 1 млн.грн., але не більше 2 млн.грн. "Коли проект буде готовий, стане відома точніша сума. Потім ми приступимо до вибору постачальника ліфтів, що буде непростим завданням. Справа в тому, що навантаження на ліфти в "Держпромі" набагато більше, ніж на звичайний ліфт у житловому будинку або в офісі . Наші ліфти працюють практично без перерв. Вони повинні бути якісними, досконалими за технічним рішенням", - зазначив М.Чехун.

За його словами, ліфти, які планують будувати в Харкові (організувати виробництво планує "Харьковліфт") орієнтовані на житлові будинки і для "Держпрому" не підійдуть. "Найімовірніше, не підійдуть взагалі ліфти вітчизняного або, наприклад, білоруського виробництва. Фінські ліфти хороші, але занадто дорогі. Ми не можемо собі такі дозволити. Тож, будемо ретельно вибирати", - зазначив М.Чехун.

За його словами, реконструкція та ремонт у "Держпромі" не зупинилися. Але для збільшення темпів реконструкції потрібні кошти. Крім заміни ліфтів, планується зробити проекти заміни внутрішніх енергомереж.

Довідка "SQ". Площа забудови "Держпрому" - 107,6 тис.кв.м, загальна площа будівлі - 50 тис.кв.м, фасаду - 73,8 тис.кв.м. У 2009 р. "Держпром" отримав збиток у 8 млн.грн. У будівлі "Держпрому" приміщення орендують близько 100 державних і держбюджетних організацій.