"Переведення харківської ТЕЦ-5 на вугілля можливе, але вимагатиме значних інвестицій", - заявив журналістам начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний. За його словами, скільки коштів необхідно для переведення, стане ясно, коли буде розроблений відповідний проект. Він підкреслив, що ТЕЦ-5 була створена для роботи на газу та рідкому паливі.

Як зазначив В.Без'язичний, при розробці проекту потрібно буде врахувати, що вугільні ТЕЦ повинні мати під'їзні шляхи для підвозу вугілля, площі для зберігання його запасу, а також площі для териконів відпрацьованого вугілля. Потрібно також продумати, куди буде вивозитися відпрацьоване вугілля. "Є доручення Мінпаливенерго керівництву ТЕЦ-5, і вони працюють над створенням проекту переведення ТЕЦ на вугілля. Рішення про переведення ТЕЦ-5 на вугілля поки немає, воно ще розглядається", - підкреслив В.Без 'язичний.

Довідка "SQ". Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що у зв'язку з високою ціною на російський газ уряд займається розробкою програми заміщення його іншими джерелами енергії, зокрема - вугіллям. Розглядається можливість переведення на вугілля низки українських ТЕЦ.

100% акцій ПАТ "Харківська ТЕЦ-5", власником яких є держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, передані до статутного фонду НАК "Нафтогаз України". Харківська ТЕЦ-5 здатна нести електричне навантаження до 540 МВт і покривати теплове навантаження до 1 тис. 420 Гкал/год. Тепло постачається споживачам у Харкові. На ТЕЦ-5 встановлені два енергоагрегати потужністю 110/120 МВт і один - 250/300 МВт.