Дефіцит житла і перш за все 1-2-кімнатних і малогабаритних квартир буде спостерігатися в Харкові в 2011 р. Про це 23 листопада заявив журналістам президент асоціації "Регіональне будівництво", голова правління ВАТ "Трест "Житлобуд-1" Олександр Харченко.

"Протягом останніх трьох років будівельні компанії в основному добудовували будинки з 70-відсотковою готовністю і вище. Такою була вимога держави, але при цьому ніхто не говорив, що робити з заготовками на майбутнє. Тобто розпочаті будівництва у нас є, але їх небагато, і продаватися ці будинки будуть пізніше. Тому виникає питання: а чи буде наступного року житло на продаж?" - зазначив О.Харченко.

За словами директора ТОВ "Фінансово-будівельна група" Володимира Лепесея, наступного року навряд чи будуть передумови для здешевшання житла. "Головне в собівартості будівництва - це будматеріали. Але вони дешевшати не будуть, більш того, я думаю, що не всі підприємства, що виробляють будматеріали, переживуть цю зиму", - зазначив В.Лепесей. За його словами, зараз на ринку ситуація така, що довго продаються квартири від 80 до 150 кв.м. При цьому 1-2-кімнатних або малогабаритних просто немає. "Ні в 2011-му, ні в 2012 роках житла більше не стане. Якщо ми почнемо будувати наступного року, то, дай Бог, у 2013-му почнеться масовий продаж квартир економ-класу. Але зараз немає чинників, які б підштовхнули будівельні компанії до будівництва. Якщо говорити про вартість наступного року, то, думаю, готове житло економ-клас здорожчає", - повідомив В.Лепесей.

Керівник АТ "Житлобуд-2" Олександр Конюхов також зазначив, що поки існують лише передумови для здорожчання житла наступного року. "У різних ЗМІ з'являється інформація від аналітиків про можливе зниження вартості житла наступного року. Насправді ці аналітики в основному орієнтуються на київський ринок з його специфікою, з ціною більше 2 тис. дол. за кв.м при собівартості будівництва, приблизно рівній харківській", - заявив О.Конюхов. За його словами, зараз серед міст-мільйонників України в питанні вартості житла Харків знаходиться на останньому місці, тобто харківське житло найдешевше. "У нашій компанії, наприклад, середня вартість - 5,5 тис. грн. за кв.м, а найнижча ціна - 4,8 тис. грн., тобто на рівні собівартості. Це говорить про те, що знизити вартість житла ми можемо, тільки зменшивши собівартість. А собівартість складається з будматеріалів, які не здешевшають, зарплати будівельників, яку ми теж не можемо зменшити, технічних умов та податків", - заявив О.Конюхов. За його словами, є надія, що реалізуються плани уряду, щоб скасувати ПДВ для будівельників. Тільки цей крок дасть можливість знизити на 8-10% вартість житла. "Поки ж я припускаю, що наступного року буде невелике зростання вартості житла", - повідомив О.Конюхов.

Цього року, за словами забудовників, помітних цінових коливань у вартості житла не передбачається.