Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП) почало серійне виробництво двомісних легких літаків "ХАЗ-30". Про це 22 травня повідомили "SQ" на підприємстві. Літак розроблений у рамках диверсифікації виробництва на заводі. Машини такого класу дуже популярні у світі, і ХДАВП сподівається зайняти свою нішу на цьому ринку. Наразі готові два літаки.

За інформацією ХДАВП, літак виконаний у вигляді високоплана з переднім колесом, пілоти сидять у кабіні пліч-о-пліч. Машина оснащена мотором "Ротекс" потужністю 90-100 к.с. Маса літака - близько 500 кг. Дальність польоту - близько 400 км, швидкість - 150-200 км/год.

Як відзначили на заводі, вже розпочалося виробництво декількох машин. Вони будуть використовуватися для навчання, спорту і приватних польотів. Потенційні покупці - військові виші, ДОСААФ і приватні особи. Вартість харківського літака не розкривається (на ринку такі літаки коштують від 40 до 60 тис. дол.).

Довідка "SQ". Основною продукцією ХДАВП є літаки, розроблені в АНТК ім.O.Антонова. На початку 90-х років XX ст. ХДАВП перейшло на виробництво Ан-74 для потреб комерційної авіації, а починаючи з 1999 р. виробляє регіональний турбогвинтовий Ан-140. У березні авіазавод уклав контракти на постачання літаків Ан-74 до Казахстану і Туркменістану. Також у ХДАВП є контракти на постачання комплектуючих для літаків Ан-140.