Харьковский завод им.Малышева налаживает производство новых двигателей для бронетехникиДП "Завод ім.Малишева" (Харків) налагоджує серійне виробництво нових двигунів серії 3ТД для бронетехніки. Про це повідомив журналістам головний конструктор Казенного підприємства "Харківське конструкторське бюро з двигунобудування" (ХКБД) Сергій Альохін. За його словами, спеціально для заводу ім.Малишева двигуни розробляє ХКБД.

С.Альохін повідомив, що вже зроблено 60 двигунів 3ТД 3А. "Це новий виріб, розроблений буквально рік тому. Застосовується у БТР-4 для іноземного замовника. Ще один проект - просування і модернізація БМП і БТР радянського виробництва з використанням двигунів серії 3ТД. Аналогічні вироби успішно зарекомендували себе при модернізації БМП-2, БТР- 50, на які є підписані і перспективні замовлення", - зазначив С.Альохін.

За його словами, одна з найперспективніших розробок ХКБД - двигун 6ТД 2Е. "Це новий виріб, який встановлюється на танку "Оплот", розробленого на казенному підприємстві "Харківське КБ з машинобудування ім.Морозова". Двигун має потужність 1,2 л.с. і сучасні характеристики. Розроблена модифікація цього двигуна у п'ятициліндровому виконанні - 5ТДФ МА 1. Цей двигун застосовується для модернізації танка Т-72. Це комерційний проект, і він має попит на міжнародному ринку", - зазначив головний конструктор двигунів.

С.Альохін відзначив, що буде інтенсивно розвиватися також виробництво допоміжних силових установок для танків. "Цей напрям зараз має великий попит, і на заводі ім.Малишева, і на ХКБД освоюється виробництво цих агрегатів", - повідомив він.

Довідка "SQ". ХКБД розробляє двигуни внутрішнього згоряння. КБ виконує повний цикл робіт - від розробки документації до передачі її у серійне виробництво. Новизна технічних рішень з двотактних двигунів захищена понад 300 авторськими свідоцтвами і патентами. Досвідчена виробнича база є складовою частиною ХКБД, на ній виготовляють дослідні зразки двигунів по всьому циклу, включаючи виробництво лопаткових машин і паливорегулюючу апаратуру. Серійне виробництво двигунів організоване на ДП "Завод ім.Малишева".