Засідання Харківського апеляційного господарського суду у справі про банкрутство ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" призначене на 14 червня. Про це 21 травня повідомили "SQ" у профкомі заводу. За інформацією профкому, хоча трудовий колектив і не включили до числа учасників процесу, представники профкому все одно відвідують судові засідання. "Адже трудовому колективу заборгували близько 15 млн.грн. зарплати, а процес санації підприємства йде не так, як нам хотілося б", - відзначили у профкомі.

За інформацією профкому, минулого засідання слухання справи було відкладено, оскільки прийшли нові документи від Міністерства промислової політики, й учасники процесу повинні з ними ознайомитись до 14 червня. Теоретично вже повинен бути готовий і затверджений в Мінпромполітики план санації заводу (це треба було зробити до 6 травня), але оскільки справа слухається у другій інстанції, то рішення суду першої інстанції про терміни надання плану санації може і не виконуватися.

Як повідомили "SQ" у КРУ в Харківській області, в середині квітня був завершений державний фінансовий аудит фінансово-господарської діяльності заводу за 2007-2009 р. Було встановлено, що до 20 червня 2007 р. завод входив до ВО "Моноліт", яке не підлягає приватизації. Мінпромполітики не віднесло завод ім.Шевченка до об'єктів, що не підлягає приватизації, як правонаступника ліквідованого "Моноліту". 31 липня 2009 р. у господарський суд Харківської області звернулося ТОВ "Санлайт Україна С.Р.Л." із заявою про порушення справи про банкрутство заводу. Справа була порушена 5 серпня 2009 р. Постановою від 21 серпня кредитора зобов'язали в 10-денний термін з дня прийняття даної постанови опублікувати оголошення про порушення справи. 25 серпня 2009 завод ім.Шевченка погасив заборгованість перед "Санлайт Україна С.Р.Л.", яке відмовилося в суді від заяви про банкрутство. Але клопотання "Санлайт" задоволено не було, бо 1 вересня 2009 р. у газеті "Голос України" було опубліковано оголошення про визнання заводу банкрутом.

"Оголошення було опубліковане після відмови ініціюючого кредитора від заяви. Питання правомірності публікації залишається відкритим. Крім цього, правоохоронцям потрібно встановити особу, яка дала оголошення, і дати оцінку його діям", - відзначили в КРУ.

Як повідомили в КРУ, 6 листопада 2009 була введена процедура санації заводу. Постановою суду було визначено, що якщо протягом 6 місяців з дати прийняття даної постанови (до 6 травня 2010 р.) не буде наданий узгоджений план санації, суд прийме рішення про відкриття ліквідаційної процедури. На час закінчення аудиту (12 квітня 2010 р.) план санації складений не був.

 

 

Довідка "SQ". У реєстрі вимог кредиторів заводу ім.Шевченка - 23 млн. 682 тис.грн. Аудитом КРУ встановлена наявність в реєстрі сум визнаних позовних вимог юридичних осіб, які не підтверджуються даними бухгалтерського обліку заводу в 502 тис.грн.

У квітні в Мінпромполітики відбулася нарада щодо ситуації, яка склалася на заводі ім.Шевченка. За підсумками наради було вирішено, що Мінпромполітики відпрацює план санації підприємства, який доручено підготувати та подати до міністерства до кінця квітня.

Завод ім.Шевченка виробляє спецтехніку, устаткування для зв'язку, автоматизовані системи управління для АЕС, ТЕС і ГЕС, обладнання для залізниць і газової промисловості.

Керує санацією заводу арбітражний керівник Дмитро Задружний. Під час санації персонал заводу ім.Шевченка планується скоротити на 1,2 тис. осіб (до 800 осіб). Приблизно на 30% планується скоротити і виробничі площі підприємства.