Низка інвестиційних проектів у сфері тваринництва відновлена в Харківській області. Про це 21 квітня під час сесії Харківської облради повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, доїльний зал планують побудувати в сільгосппідприємстві "Батьківщина" (Дворічанський р-н, зал на 500 корів, вартість проекту - 6 млн.грн.), У ТОВ "Довжик" (Золочівський р-н, зал на 500 корів, вартість проекту - 2,5 млн.грн.). У ТОВ "АФ "Піщанська" (Красноградський р-н) планують побудувати тваринницький комплекс з доїльним залом на 2 тис. корів (вартість проекту - 130 млн.грн.).

Як повідомив В.Алексейчук, сільгосппідприємство "Батьківщина" планує крім доїльного залу побудувати ще й приміщення для вирощування молодняка великої рогатої худоби на 600 голів. Приміщення вже готове на 80%, його кошторисна вартість становить близько 2 млн.грн. Підприємство "Північ-2006" (Новодолазького р-н), планує побудувати свинокомплекс на 1 тис. 200 свиноматок (вартість будівництва - 20 млн.грн.), агрофірма "Світанок" (Вовчанський р-н) хоче реконструювати свинокомплекс на 1 тис. 200 свиноматок (вартість робіт - 45 млн. 989 тис.грн.), сільгосппідприємство "Агросвіт" (Кегичівський р-н) завершує реконструкцію тваринницького комплексу на 300 корів (вартість реконструкції - 4 млн.грн.), "Агропрогрес" (Золочівський р -н) реконструює тваринницький комплекс на 500 корів (вартість - 1 млн. 500 тис. грн.), ТОВ "Синтал Агро Трейд" (Зміївський р-н) реконструює тваринницький комплекс на 500 корів (вартість робіт - 5 млн.грн.), фермерське господарство "Альянс" (Краснокутський р-н) реконструює тваринницький комплекс на 500 голів (вартість проекту - 13 млн.грн.), ТОВ "Козіївське" (Краснокутський р-н) реконструює свинокомплекс на 120 свиноматок (вартість реконструкції - 3 млн. 400 тис.грн.).

Як зазначив В.Алексейчук, роботи з реконструкції та будівництва складно назвати активними, оскільки власних фінансових ресурсів у підприємств аграрного сектору не вистачає. "Держава обіцяє компенсувати частину витрат на будівництво тваринницьких об'єктів, але лише по завершенню проектів і на конкурсній основі. Не надходили поки що в область бюджетні кошти та за державною програмою здешевлення вартості кредитів комерційних банків", - зазначив В.Алексейчук.

Довідка "SQ". Облрада 21 квітня прийняла програму розвитку тваринництва до 2015 р. Витрати на реалізацію програми прогнозуються в обсязі 1 млрд. 170 млн. грн., 91% яких - кошти інвесторів, банківські кредити і власні кошти підприємств аграрного сектора. Протягом п'яти років реалізації програми прогнозується залучити 102 млн. грн. коштів обласного бюджету, з них 75% - починаючи з 2013 р.