Підприємства та організації за рахунок усіх джерел фінансування у 2010 р. вклали у розвиток економіки Харківської області 9 млрд. 849,9 млн.грн. капітальних інвестицій (без ПДВ). Вагому частку з них (93,7% загального обсягу) становлять інвестиції в матеріальні активи. В основний капітал (у капітальне будівництво та придбання машин і обладнання) вкладено 7 млрд. 301,4 млн.грн. (74,1%). Це на 13,9% менше, ніж у 2009 р. На капремонт об'єктів направлено 9% усіх інвестицій, на придбання та створення інших необоротних матеріальних активів - 3,5%. Про це "SQ" повідомили в Головному управлінні статистики в Харківській області.

Головним джерелом фінансування інвестицій в основний капітал, як і раніше залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 72,8% капіталовкладень. Частка залучених та запозичених коштів, у т.ч. кредитів банків, коштів іноземних інвесторів та інвестиційних фондів склала 5,9%.

Обсяги інвестицій в основний капітал зросли у 5-ти містах обласного значення та 16 районах області, найбільше - у Коломацькому районі, де рівень інвестицій минулого року перевищений у 11,7 разів.

Найбільшу частку капіталовкладень (39,7%) спрямовано у розвиток промислових видів діяльності (на 16,6% менше, ніж минулого року). Це обумовлено скороченням (на 28,3%) обсягів інвестицій у розвиток підприємств переробної промисловості (51% усіх капіталовкладень у промисловість).

На темпи освоєння капіталовкладень у переробній промисловості негативно вплинуло зменшення інвестицій в основний капітал у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 59,8%), машин та устаткування (на 39,8%). Частка цих видів діяльності в загальному обсязі капіталовкладень переробної промисловості склала 18,3%.

В облуправлінні статистики відзначили, що формується позитивна тенденція в інвестуванні соціальної сфери. Обсяг капіталовкладень в освіту, а також охорону здоров'я та надання соціальної допомоги збільшився на 28,3% і 13,9% відповідно.

Капіталовкладення у житлове будівництво становили 935,9 млн.грн, що становить 100,6% до минулого року.

За обсягами освоєних інвестицій в основний капітал за 2010 р. Харківська область знаходиться на дев'ятому місці серед регіонів України після Києва, Дніпропетровської, Київської, Донецької, Львівської, Одеської, Запорізької та Полтавської областей.