"Термін реєстрації фізособи-підприємця в Харкові не перевищує двох днів", - повідомила на інтернет-семінарі в інформагентстві "STATUS QUO" директор Департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців міськради Лариса Щербина. За її словами, процедура реєстрації максимально спрощена, прозора й легка. Документи можна подати особисто, поштою і в електронному вигляді. Після реєстрації підприємці повинні щомісячно підтверджувати відомості про себе, заповнюючи спеціальну карту.

За даними Л.Щербини, якщо підприємець здає документи сам, то потрібно принести квитанцію про оплату реєстрації, бланк встановленого зразка на реєстрацію та копію довідки про включення до реєстру. Якщо документи подає уповноважена особа за дорученням, то ця особа додатково пред'являє паспорт та надає копію довіреності (її реєстратор вносить до справи). При подачі документів поштою додатково потрібно, щоб підпис фізособи-заявника був завірений у нотаріуса.

Для юрособи термін реєстрації не перевищує трьох днів. Подається заповнений бланк форми № 1, завірений статут (або у формі № 1 робиться відмітка, що юрособа буде працювати за модельним статутом), квитанція про оплату реєстрації юридичної особи й рішення про створення юрособи. "Ця процедура не стосується акціонерних товариств, реєстрація яких складніша", - зазначила Л.Щербина.

Вона також повідомила, що модельні статути діють поки тільки для товариств з обмеженою відповідальністю, а незабаром їх розроблять і для інших товариств. "Запровадження модельних статутів економить час і сили підприємців, які їм доведеться витрачати на узгодження свого власного статуту", - зазначила Л.Щербина.

За її словами, хоча інформація про те, як подавати заяви не реєстрацію підприємця в електронному вигляді, опублікована (для реєстрації потрібно скористатися електронним ключем), поки що ніхто не зумів правильно оформити запит. Тому за цією формою ще нікого не зареєстрували.

За даними Л.Щербини, реєстрація припинення діяльності фізичної особи - підприємця здійснюється протягом дня подачі документів про ліквідацію. Потрібно подати довідку про відсутність заборгованості з податкової служби та Пенсійного фонду і заповнити форму заяви на ліквідацію. Інформація вноситься до фондів, і підприємцю видається повідомлення про державну реєстрацію ліквідації. Аналогічна процедура і при ліквідації юридичної особи.

Довідка "SQ". У січні - лютому 2012 р. у Харкові зареєструвалося 1 тис. 128 фізичних осіб - підприємців та 280 юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності. За весь 2011 р. було зареєстровано 6 тис. 517 фізичних осіб - підприємців та 2 тис. 184 юридичних особи.

У департаменті працюють 32 державних реєстратори. Прийом громадян у департаменті ведеться з 9:00 до 13:00, видача документів - з 14:00 до 15:00. Вартість реєстрації для фізичних осіб - 34 грн., юридичних осіб - 170 грн.