Уряд України схвалив залучення "Укрексімбанком" гарантованого державою додаткового фінансування у розмірі 150 млн.дол. Кошти залучаються в рамках спільного зі Світовим банком Другого проекту розвитку експорту. Як і в попередніх проектах, "Укрексімбанк" буде безпосереднім позичальником коштів Світового банку, буде відповідати за впровадження проекту і нести всі кредитні ризики.

За домовленістю зі Світовим банком, "Укрексімбанк" буде надавати довгострокові кредитні кошти українським експортерам, які відповідають критеріям прийнятності щодо фінансової стійкості, дотримуються екологічних норм, а також розвивають експорт товарів та послуг українського походження на зовнішні ринки (http://banknews.com.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Державний експортно-імпортний банк" ("Укрексімбанк") засноване 1992 р. Усі акції банку належать державі. Входить до групи найбільших банків за рейтингом НБУ. "Укрексімбанк" співпрацює з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Світовий банк, ЄБРР, KfW, NIB, IFC, із закордонними банками та фінансово-кредитними інститутами.

Активи "Імексбанку" в січні-березні 2011 р. зросли на 2,7% - до 6,447 млрд. грн., а чистий прибуток за перший квартал склав 3,702 млн. грн. Про це повідомляється у фінансовій звітності банку за перший квартал. Чистий відсотковий прибуток банку зріс у 2,1 рази - до 106,267 млн. грн, чистий комісійний прибуток збільшився на 31% - до 16,869 млн. грн. Обсяг резервів, сформований під заборгованість за кредитами, збільшився в 2,2 рази і склав 73,416 млн. грн. Статутний капітал банку за три місяці не змінився - 890 млн. грн., тоді як власний капітал збільшився на 0,4% - до 966,087 млн. грн. Кредити та заборгованість клієнтів банку за три місяці зросли на 8,1% і склала 5,754 млрд. грн. (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". АКБ "Імексбанк" (Одеса) заснований 29 березня 1994 р. Відповідно до класифікації НБУ входить до групи великих банків України. На 1 травня 2010 р. активи - 5,8 млрд.грн., статутний капітал - 795 млн.грн., кредитно-інвестиційний портфель - 4,5 млрд.грн. Банк обслуговує більше 20 тис. юридичних осіб і більше 610 тис. фізичних осіб, мережа банку нараховує більше 500 підрозділів.

Американська валюта втратить монополістичну позицію на ринку менше ніж за 15 років. До 2025 р. у світі складеться мультивалютна система, ключові позиції в якій будуть на рівних займати юань, євро і долар США, прогнозує Світовий банк. За даними СБ, протягом найближчого десятиліття світ буде спостерігати збільшення впливу юаня у світовій фінансовій системі, чому сприятиме зростання економіки КНР, а також розширення присутності найбільших китайських банків і корпорацій на глобальному ринку. Більша частина країн, що розвиваються, особливо бідні, продовжать використовувати у своїх зовнішньоторговельних операціях зарубіжні валюти. Їх національні валюти будуть піддані курсовим коливанням відповідно до обстановки на міжнародному валютному ринку. Для підтримки економічного зростання країни, що розвиваються повинні будуть реформувати свої національні інституції, в тому числі в економічних, фінансових та соціальних сферах.

Експерти Світового банку також відзначають, що до 2025 р. країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай), а також Індонезія та Південна Корея будуть забезпечувати до половини зростання глобального ВВП. Економіки цих країн будуть рости в середньому на 4,7% на рік, а їх загальна частка в світовій економіці збільшиться з нинішніх 36% до 45%. (Http://www.uabanker.net)