У Північно-східному науковому центрі (ПСНЦ) Національної академії наук України та МОН (Харків) розробили термо-каталітічну установку для утилізації твердих побутових і прирівняних до них відходів, яка буде поставлена Миколаївському морському порту (Україна). Про це 17 червня повідомив "SQ" старший науковий консультант ПСНЦ Олександр Ровенський.

За його словами, установка призначена для прийняття та утилізації небезпечних відходів, які накопичуються на іноземних судах. Постачання установки замовнику намічено на вересень 2011 р. Як каталізатори використовуються паладій і платина. Є сім ступенів очищення речовин, що залишилися після спалювання. У світі не застосовується більша кількість ступенів очищення.

Як зазначив А. Ровенський, продуктивність установки становить 100 кг/год. Утилізуються саме ті відходи, які не можуть бути вивезені з території порту за міжнародним законодавством. Якщо в порту немає такої установки, то він не отримує статус міжнародного. Аналогічна установка працює вже близько 8 років у порту "Південний", ще одна схожа два роки працює на Південному вокзалі (Харків). Ці установки спроектовані в ПСНЦ. Утилізуються відходи морських суден, папір, а іноді побутова техніка.