"Ми розглядаємо Китай і, зокрема, місто Тяньцзінь як  потенційного іноземного інвестора", - заявила 17 червня під час презентації економічного потенціалу міста-побратима Тяньцзінь (КНР) начальник управління підприємництва та дозвільних процедур Харківської міськради Тетяна Чечетова-Терашвілі. За її словами, Тяньцзінь - місто зі значними фінансовими ресурсами, яке може бути інвестором у різноманітних сферах.

"Харків зацікавлений у розвитку машинобудування, легкої промисловості, науково-дослідної діяльності. Залучення інвестицій дозволить нашому місту розвиватися в цих напрямках ще впевненіше", - зазначила Т.Чечетова-Терашвілі.

Вона також повідомила, що Китай теж зацікавлений у співпраці з Харковом. "Зокрема, на сьогоднішній зустрічі присутні представники китайських торгових підприємств, підприємств машинобудування, текстильної промисловості. Думаю, ми будемо розвивати взаємини в цих сферах теж", - додала вона.

Заступник харківського міського голови з питань розвитку та забезпечення життєдіяльності міста Ігор Терехов зазначив, що Китай завжди займав особливе місце у зовнішньоекономічних стосунках України. "Харків - великий промисловий, науковий і культурний центр України, що випускає відому в Китаї промислову продукцію, - турбіни, літаки серії Ан тощо. Нам є чим зацікавити китайських бізнесменів. Харків відкритий для інвесторів", - додав заступник мера.

Лідер офіційної делегації міста-побратима Тяньцзінь, генеральний секретар міського комітету Комуністичної партії Китаю в місті Тяньцзінь Ян Ланьфан підкреслила, що співпраця між Харковом і Тяньцзінем процвітає багато років. "Харків - великий економічний і науковий центр в Україні, який сильний в авіа- і турбобудуванні, дорожньому будівництві. Уже є деякі економічні проекти, над якими ми спільно працюємо, і є деякі проекти, які ми можемо вже сьогодні узгодити і затвердити, щоб почати працювати над ними", - повідомила Ян Ланьфан.

У зустрічі з китайськими партнерами взяли участь представники підприємств ВАТ "Хартрон", ЗАТ "Харківський плитковий завод", ВАТ "ХЕМЗ", ВАТ "Світло шахтаря", АТВТ "Харківський канатний завод", АТ "УПЕК", ДП "Завод" Електроважмаш " та інші. Від китайської сторони були присутні представники Народного уряду міста Тяньцзіня, Тяньцзіньської текстильної групи, машино-і електростроітельного холдингу "BENEFO", Тяньцзінського ринку з обміну рідкісноземельними металами.

Довідка "SQ". Угода про встановлення побратимських зв'язків між Харковом і Тяньцзінем підписана в 1993 р.

Тяньцзінь - регіональний транспортний вузол і центр автомобільної, нафтохімічної, металургійної та електронної промисловості, також це найбільший промисловий центр півночі Китаю. Зона розвитку економіки і техніки Тяньцзіня - одна з найбільш конкурентоспроможних у Китаї. У даний час в місті налічується 13 тис. 500 підприємств, заснованих на іноземних інвестиціях і спільному капіталі. У Тяньцзіньської приморському новому районі зосереджені інвестиції групи всесвітньо відомих підприємств. Цей район зараз є зоною широкої відкритості зовнішньому світу і найбільшим джерелом приросту економіки Тяньцзіня.

Тяньцзінь є транспортним коридором до моря для понад десяти північних провінцій і міст Китаю. Він володіє найбільшим на півночі Китаю штучним портом - портом Тяньцзінь. Близько 30 морських ліній пов'язують його з більш ніж 300 міжнародними портами, це важлива магістраль на шляху трансконтинентального моста Азія-Європа.