Керівництво ВАТ "Турбоатом" (Харків) 16 червня провело переговори про наміри співробітництва в галузі енергомашинобудування з представниками ВАТ "Єнісейська ТГК" (Хакасія, Росія). Як повідомили "SQ" у прес-службі заводу, представники російської компанії ознайомилися з роботою основних цехів, особливостями і технологією паротурбінного, гідротурбінного і складально-випробувального виробництва на підприємстві.

На переговорах йшлося про участь "Турбоатома" у модернізації двох енергоблоків Назарівської ГРЕС. Зокрема, обговорювався проект реконструкції турбіни К-500-240 блоку № 7 із заміною системи регулювання, лопаток і діафрагм останніх ступенів, в результаті чого підвищиться ККД і потужність агрегату до 15 МВт. Також сторони обговорили можливість модернізації турбіни К-160-130 блоку № 4 з підвищенням надійності, економічності і збільшенням потужності турбоагрегату до 10 МВт. На блоці планується замінити елементи проточної частини турбіни та систему регулювання. Відповідно до технічних завдань замовника "Турбоатом" підготує техніко-комерційну пропозицію. Контракт планується підписати до кінця липня 2010 р. Терміни постачання устаткування - липень 2011 р.
Інжинірингові роботи та супровід проекту реконструкції здійснить ТОВ "Комтек-Енергосервіс".

За словами директора з інвестицій "Єнісейської ТГК" Германа Мустафіна, "Турбоатом" - одне з тих небагатьох підприємств на пострадянському просторі, де виробництво збережено і розвивається. "Завод має лінійку турбін, які ми можемо використовувати і в інших наших проектах на інших станціях - наприклад, при розширенні Абаканський ТЕЦ, яку планується запустити до 2014 р.", - відзначив він.

Довідка "SQ". "Турбоатом" спеціалізується з випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і їх відвантаження.

Назарівська ГРЕС є однією з найбільших теплових електростанцій Сибіру. Встановлена електрична потужність станції - 1210 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1961 р. На ГРЕС встановлено 6 турбін потужністю 160 МВТ і 1 турбіна потужністю 500 МВт виробництва "Турбоатома".