Почти ни в одном городе Харьковской области нет легитимного плана развития – директор института "Укргорстройпроект""Практично в жодному місті Харківської області немає легітимних скоригованих планів розвитку", - заявив "SQ" директор ДП "Укрміськбудпроект" (Харків) Валерій Коздерко. За його словами, в середині 2010 р. "Укрдержьбудпроект" скорегував генплани м.Лозова (Харківська обл.) та м.Новодністровськ (Чернівецька обл.).

"Ситуація в містах з роками змінюється, оскільки триває будівництво. Крім цього, коригуються плани розвитку міст. В основному в розділі генплану розглядається розвиток міста з точки зору його майбутньої забудови, транспортна схема, з урахуванням змін, що відбулися, питання відведення земельних ділянок", - зазначив В.Коздерко.

За його словами, очікується, що потреба міст у коригуванні своїх генпланів прийме масовий характер у зв'язку з тим, що уряд прийняв низку постанов, і тепер без скоригованих генпланів держкошти на розвиток міст виділятися не будуть. "Але і без постанов уряду зрозуміло, що містам потрібні плани розвитку. Зараз у цій сфері багато недоліків, йде стихійна масова забудова, абсолютно не ув'язана з архітектурою міст. Будують те, що їм хочеться, а не те, що потрібно. Цю сферу треба передати в руки професіоналів", - зазначив В.Коздерко.

Він повідомив, що інститут є власником генпланів близько 40 міст в Україні, в тому числі усіх міст обласного значення Харківської області (тільки генплан Харкова розробили в Києві). "Чекаємо, поки вони до нас звернуться", - зазначив В.Коздерко.

Як зазначив директор проектної організації, "Укрміськбудпроект" є власником і розробником генпланів міст середньої смуги Росії, зокрема, Бєлгорода, Брянська, Воронежа та Курська. "Це була зона впливу "Укрміськбудпроекту". Вони до нас поки не звертаються, але потрібно відзначити, що, на жаль для росіян, вони так і не змогли створити якісну базу для проектних організацій. Там є талановиті архітектори та інженери, але вони не об'єднані такими традиціями, як у нас", - зазначив В.Коздерко.

Довідка "SQ". Інститут утворений 1938 р. як філія всесоюзного Міськбудпроекту. З 1957 р. перетворений в "Укрміськбудпроект". В інституті працювало близько 1,5 тис.осіб. Фахівці інституту брали участь у відновленні Ташкента (Узбекистан) після землетрусу, у проектуванні цілинних радгоспів у Казахстані, розробці проектів Дністровського гідровузла, каналу Дніпро-Донбас, газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, гірничо-збагачувальних комбінатів Кріворож'я, Таврійського гірничо-збагачувального комбінату, ПЗ "Хімпром". серед проектів, здійснених за останні роки в Харкові, - 12-поверховий монолітний житловий будинок на вул. Отакара Яроша, різноповерховий (до 16 поверхів) житловий будинок в Інституту низьких температур і готель на вул.Гоголя.