Норма закону, передбачена абз.2 ч.3 ст.6 закону "Про цінні папери та фондовий ринок" та ч.2 ст.20 закону "Про акціонерні товариства", щодо існування акцій виключно у бездокументарній формі, набула чинності 29 жовтня. Про це 15 листопада повідомили "SQ" у Харківському теруправлінні Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). За даними теруправління, ця норма поширюється на всі акціонерні товариства. Враховуючи вимоги законодавства, до 29 жовтня акції, випущені в документарній формі, повинні були бути переведені в бездокументарну форму існування.

Як повідомили в теруправлінні, законослухняні емітенти вже провели або зараз у стадії проведення/закінчення дематеріалізації акцій. В області вже здійснили заміну свідоцтва про реєстрацію випуску акцій у зв'язку з переведенням акцій у бездокументарну форму існування більше 250 акціонерних товариств. Серед цих підприємств - ВАТ "Хартрон", ВАТ "Харківський машинобудівний завод "Світло шахтаря", ВАТ "Коннектор", ВАТ "Трест Житлобуд-1", АТЗТ "Харківська бісквітна фабрика", ЗАТ "Електромашина", ЗАТ "Кондитерська фабрика "Харків'янка", ВАТ "Харківміськгаз", ВАТ "Завод ім. Фрунзе", АТЗТ "Курязький ДБК", ЗАТ "Філіп Морріс Україна", ВАТ "Точприлад", ВАТ "Холодмаш", ЗАТ "Завод "Південкабель". Близько 20-ти пакетів документів зараз знаходяться на розгляді в теруправлінні. Крім того, ще не отримана інформація з центрального апарату комісії щодо кількості та переліку емітентів Харківщини, який, відповідно до повноважень, здійснює заміну свідоцтв емітентів.

Довідка "SQ". У Харківській області зареєстровано 1 тис. 321 акціонерне товариство. На 20 жовтня перевели випуски своїх акцій з документарної форми у бездокументарну всього 213 АТ.

Порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму регулюється Положенням про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування, затвердженим рішенням Держкомісії з цінних паперів від 30.06.2000 № 98 (із змінами). Згідно п. 1.4 розділу 1 положення дематеріалізація випуску акцій - це комплекс дій з переведення випуску акцій у бездокументарну форму.

Всі АТ відповідно до закону "Про акціонерні товариства" (прийнятий у 2008 р.) протягом двох років повинні на загальних зборах акціонерів прийняти рішення про зміну назви на приватні або публічні АТ та внести відповідні зміни до своїх статутів шляхом викладення їх у новій редакції ; на вимогу закону переклад випуску акцій з документарної в бездокументарну (дематеріалізація акцій) обов'язковий для всіх АТ.