"Зміни ліцензійних умов господарської діяльності у сфері землеустрою та землеоціночних робіт, які були винесені на обговорення Державним комітетом України із земельних ресурсів, спростять процедуру отримання ліцензії, а також виконання ліцензованої діяльності", - заявила "SQ" юрист юридичної фірми "ILF" Анастасія Залеська , коментуючи ініціативи Держкомзему.

За її словами, п'ятирічний термін дії ліцензії, який існує на сьогодні, передбачається скасувати. "Замість цього будуть діяти безстрокові ліцензії на проведення землевпорядних та землеоціночних робіт. Спрощуються кваліфікаційні та організаційні умови господарської діяльності в сфері землевпорядних та землеоціночних робіт. Так, спеціальне обладнання, необхідне для проведення землеустрою та оцінки землі, тепер може бути не лише у власності, але та в користуванні ліцензіата. Істотно пом'якшуються вимоги до кваліфікації фахівців, які проводять такі види робіт - у більшості випадків тепер необов'язково буде мати професійний досвід з цієї спеціальності", - зазначила експерт.

Як підкреслила А.Залеська, ще однією цікавою пропозицією Держкомзему є скорочення кількості видів робіт, для яких необхідне отримання ліцензії. За її словами, зараз необхідно ліцензувати 30 видів робіт, пов'язаних із землеустроєм. За ліцензією здійснюється й експертна грошова оцінка земельних ділянок. Держкомзем пропонує скоротити цей перелік до восьми видів.

"Держкомзем намагається спростити механізм отримання ліцензії й умови роботи ліцензіата. Але разом з тим, пом'якшення вимог до кваліфікації фахівців, які займаються землеустроєм та землеоціночних робіт, може неоднозначно вплинути на якість їх послуг кінцевим споживачам", - зазначила юрист "ILF".

Довідка "SQ". Юридична фірма "ILF" ("Інюрполіс") заснована 1994 р. і надає як юридичні консультації, так і комплексну експертизу у сфері бізнес-консалтингу. Протягом багатьох років "ILF" є одним з лідерів на ринку юридичних послуг і входить до ТOP-50 юридичних фірм України.