Державна податкова служба України (ДПСУ) буде застосовувати всі методи для детінізації ринку фінансових послуг та зміцнення національної валюти. Про це заявив голова ДПСУ Віталій Захарченко. "Нас не цікавить пересічний громадянин, який хоче обміняти свої кровно зароблені 100-200 дол. Але податкова служба буде вживати серйозних заходів до так званих "міняйл" і тих, хто їм сприяє. У тому числі посадовим особам окремих банківських та інших фінансових установ", - підкреслив голова ДПСУ. За його даними, з початку дії постанови Нацбанку про паспортизацію обміну валют податкова міліція виявила 644 об'єкта, через які здійснювався незаконний обмін валют. (http://banknews.com.ua)

Довідка "SQ". Нацбанк постановою № 278 зобов'язав банки з 23 вересня 2011 р. здійснювати валютнообмінні операції з фізичними особами на суму до 50 тис. грн. при пред'явленні документа, що посвідчує особу. При проведенні операцій понад указану суму працівник банку повинен зафіксувати серію і номер паспорта (іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі та орган, який його видав, місце проживання (реєстрації), ідентифікаційний номер особи (за наявності).

Національний банк Україна (НБУ) розширив для банків перелік операцій, що не обкладаються ПДВ. Національний банк врахував зауваження асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС) щодо необхідності доопрацювати проект переліку операцій з розрахунково-касового обслуговування, які не обкладаються ПДВ. "Зауваження УКБС щодо необхідності доопрацювати зазначений документ було враховано регулятором, і в перелік включено ряд операцій, які становлять значну частину діяльності фінустанов", - йдеться в повідомленні УКБС. Зокрема, до переліку включені операції з переказу коштів (в т.ч. комунальних та інших платежів від фізичних осіб) у національній та іноземній валюті через рахунки і без їх відкриття, переоформлення поточного рахунку клієнта у зв'язку з ліквідацією підприємства на рахунок ліквідаційної комісії, а також проведення розрахунків на кліринговій основі. (http://www.bankstore.com.ua)

Служба безпеки України 5 жовтня порушила кримінальну справу за фактом привласнення посадовими особами банку "Національний стандарт" (Київ) і банку "Європейський" (Київ) коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в обсязі 444 млн. грн. Було встановлено, що в 2009-2010 рр. службові особи даних банків, використовуючи своє службове становище, за день до відкликання банківських ліцензій відкрили 1339 поточних рахунків. При цьому частина громадян, переважно жителів Черкаської і Донецької областей, була на орендованому транспорті доставлена в банківські установи, де за матеріальну винагороду від 40 до 100 грн. склала необхідні для відкриття банківських рахунків документи.

Повідомляється, що посадові особи цих банків, використовуючи рахунки підконтрольних підприємств, здійснили перерахування неіснуючих грошей на щойно відкриті рахунки. Все це дало підстави для отримання реальних грошових коштів з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Безпосередньо самі грошові кошти були отримані трьома особами, дві з яких одночасно працювали як у банку "Національний стандарт", так і в банку "Європейський". Колишньому радникові голови правління банку "Національний стандарт", яка мала відношення до присвоєння коштів, 7 жовтня Шевченківським районним судом Києва було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Їй пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Троє інших фігурантів справи перебувають на підписці про невиїзд. (http://news.finance.ua)

Довідка "SQ". У серпні 2009 р. Нацбанк вирішив ліквідувати банки "Національний стандарт" і "Європейський".