В модернизацию сахарных заводов Харьковской области инвестируют десятки миллионов гривен

У Харківській області будуть модернізувати всі цукрові заводи. Про це 14 листопада заявив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, за розрахунками обсяги інвестицій складуть від 5-6 до 10 млн.грн. на кожен завод. "Сьогодні заводи приватні, і бізнесмени повинні думати про економіку, про розвиток підприємств та про їх рентабельну роботу. Чим більше потужність заводу, тим швидше він переробить буряк і тим меншими будуть її втрати при зберіганні", - заявив В.Алексейчук.

Він повідомив "SQ", що для бізнесменів краще взяти кредити і провести реконструкцію заводів, ніж вкладати гроші у закупівлю буряка, який пропаде. "Потрібно значно підвищити продуктивність кожного заводу, щоб на добу переробляти не 700 т, як Мурафський цукровий завод, а хоча б 5 тис.т. Якщо ми будемо стояти на місці, нас просто викинуть з ринку виробництва цукру", - зазначив В.Алексейчук.

Він також розповів, що реконструкція буде вестися поступово - до 2015 р. "В області власниками двох заводів стала потужна група "Астарта", яка планує серйозну реконструкцію Савинського і Ново-Іванівського заводів. Вони покажуть приклад, а решта потягнеться за ними. А взагалі у країнах Євросоюзу мінімальна продуктивність цукрового заводу становить 12 тис. т на добу. Крім того, в області будуть працювати над поліпшенням селекції цукрового буряку, щоб він менше псувався при зберіганні", - зазначив заступник губернатора.

Довідка "SQ". На 14 листопада в Харківській області цукровий буряк викопаний на 96% площ, до кінця цього тижня приберуть увесь буряк. Цукрові заводи будуть працювати ще 20-25 днів. Усього в області зібрано понад 1 млн. т буряків, отримати 105 тис.т цукру, до кінця року буде вироблено 120 тис.т цукру.

У Харківській області серед працюючих - вісім цукрових заводів, у сезоні цукроваріння 2010/2011 рр. працювало сім заводів (після дворічного простою в роботу включився Мурафський цукровий завод, не працював Савинський цукровий завод). У 2011 р. Савинський і Мурафський заводи включилися у виробництво, але не працює Пархомівський цукровий завод.