Постанова Кабінету міністрів № 1012 зобов'язує фармацевтичні компанії повідомляти про зміни оптово-відпускних цін на ліки. Як заявила "SQ" провідний юрист юридичної фірми "ILF" Олена Хитрова, документ покликаний стабілізувати цінову політику на ринку фармацевтичних препаратів. Він захистить установи та організації, які закуповують ліки за рахунок бюджетних коштів, проте ускладнить роботу учасників фармацевтичного ринку.

"Питання регулювання цін на ліки завжди було одним з найбільш животрепетних як для представників фармбізнесу, так і для покупців лікарських препаратів. Від підвищення цін найбільше страждають установи та організації, які закуповують їх за рахунок бюджетних коштів. Оскільки кількість грошей у них на таку закупівлю обмежена, то здорожчання ліків призводить до того, що їм не вдається закупити необхідну кількість препаратів, або ж їм доводиться отримувати дотації на закупівлю ліків, що веде до перевитрати бюджетних коштів", - зазначила юрист.

Щоб захистити медичні держустанови 1 липня Міністерство охорони здоров'я України уклало з фармацевтичними підприємствами меморандум про взаєморозуміння. У результаті фармкомпанії зобов'язалися не підвищувати до кінця 2010 р. ціни на препарати з переліку лікарських засобів, які купуються медустановами, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів. Між тим, за інформацією Державної інспекції з контролю за цінами, у вересні-жовтні підвищення відпускних цін на лікарські препарати зі згаданого переліку все-таки відбулося. Так, з метою стабілізації цінової політики на ліки Кабмін прийняв постанову № 1012.

"Для представників фармринку ця постанова не несе нічого позитивного. По-перше, декларування цін на лікарські засоби - це один із способів їх державного регулювання, тобто держава посилює політику в цій сфері. По-друге, положення цієї постанови ставлять фармацевтичні підприємства в жорсткі рамки конкуренції. Адже тепер необхідно буде відслідковувати тенденції зміни конкурентами цін на ліки, а також відповідати пропозицією ринку. В іншому випадку препарати будуть закуповуватися у конкурентів", - підкреслила О.Хитрова.

За її словами, крім того, тепер необхідно обдумано підходити до визначення цін на ліки іноземного виробника, оскільки ціна на них декларується виходячи з курсу валюти на день подання декларації. А змінити раніше задекларовані ціни можна тільки раз на місяць.

Довідка "SQ". Юридична фірма "ILF" ("Інюрполіс") заснована в 1994 р. і надає як юридичні консультації, так і комплексну експертизу у сфері бізнес-консалтингу. Протягом багатьох років "ILF" є одним з лідерів на ринку юридичних послуг і входить до ТOP-50 юридичних фірм України.