"Турбоатом" подписал соглашения с двумя словенскими компаниямиХарківський "Турбоатом" 12 жовтня в ході урочистого відкриття в місті українсько-словенського бізнес-форуму підписав угоди про співпрацю з двома словенськими компаніями.

Як повідомив генеральний директор ВАТ "Турбоатом" Віктор Суботін, підприємство має довгострокові зв'язки зі Словенією. За останні три роки була виконана низка контрактів зі словенською компанією "Litostroj". У рамках цих контрактів "Турбоатом" закуповує у Словенії великогабаритне лиття для гідротурбін. Загальний обсяг постачань "Litostroj" на "Турбоатом" за цей час склав більше 600 т на суму 14 млн. євро.

За словами В.Суботіна, зараз підписана угода, в рамках якої планується укласти контракти на чергові замовлення з виготовлення заготовок для турбін, робочих коліс і лопатей гідротурбін обсягом більше 1 тис. 100 т на 20 млн.євро.

Також на бізнес-форумі "Турбоатом" підписав угоду з компанією "RIKO doo", яка працює з підприємством як інжинірингова компанія і забезпечує в рамках модернізації заводу постачання на нього сучасного обладнання. Як повідомив В.Суботін, два роки тому "Турбоатом" модернізував ливарний цех, і словенська компанія поставила підприємству термічні печі. Ще очікується постачання обладнання для модернізації ковальського виробництва заводу, до якої приступило підприємство. Для цього будуть поставлені термічні печі і печі до ливарного цеху.

Як зазначив гендиректор "Турбоатома", ці європейські компанії дуже конкурентноздатні, з ними можна конструктивно спілкуватися. "У нас довгострокова співпраця з цими організаціями, і ми сподіваємося на її продовження", - підкреслив В.Суботін.

Довідка "Sq". 12 жовтня в Харкові проходить українсько-словенський бізнес-форум, у якому бере участь кілька десятків словенських підприємств, а також підприємства з різних регіонів України. У відкритті форуму взяли участь президент Республіки Словенія Данило Тюрк, а також голова Харківської облдержадміністарції Михайло Добкін та голова облради Сергій Чернов.

"Турбоатом" виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. 75% акцій ВАТ "Турбоатом" належить державі. Зараз "Турбоатом" бере участь у тендерах на постачання обладнання до В'єтнаму, Індії, Куби, Португалії, Росії, Туреччини та Фінляндії. За останні 8 місяців частка експорту в загальному обсязі реалізації продукції заводу склала 67% (обсяг реалізації - 970 млн.грн.).

"Litostroj jeklo" - один із лідерів європейських виробників великогабаритного лиття. Компанія "RIKO doo" спеціалізується з промислового, будівельного інжинірингу та лізингу. Обидва заводи розташовані в м.Любляна.