"ДП "Харківський радіозавод "Протон" почав погашати заборгованість із зарплати з власного прибутку ", - заявив "SQ" в.о. директора заводу Андрій Белашко. За його словами, на погашення заборгованості направляється близько 80% прибутку.

Як зазначив А. Белашко, уряд країни "поставив завдання завантажити стратегічні державні підприємства держзамовленнями і виконує свої плани". Для виконання виробничих планів на заводі реструктуризують виробництво для підвищення його конкурентоспроможності. План реструктуризації знаходиться на затвердженні в Кабінеті міністрів. "Оскільки завод випускає продукцію під грифом "таємно" - розповідати про те, що виробляється, не можна. Не можна також розкривати й обсяги заборгованості із зарплати. Знаючи цю інформацію, іноземні розвідки зможуть непрямими методами підтвердити іншу важливу інформацію", - заявив директор заводу.

Він зазначив, що виробниче завантаження заводу забезпечене. "Раніше планувалося приєднання заводу до ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" вже не актуально", - зазначив А. Белашко.

Довідка "SQ". А. Белашко був призначений в.о. директора заводу "Протон" в травні 2010 р. Володимир Лавров, який працював, працював до нього директором звільнився за власним бажанням. Зараз Міністерство промислової політики проводить конкурс на заміщення вакантної посади директора заводу "Протон". А. Белашко бере участь у конкурсі.

Підприємство "Протон" засновано в 1927 р. як перший в Україні радіозавод і до 2002 р. входило до складу Харківського виробничого об'єднання "Протон". Є виробником і розробником радіоприймальної, навігаційної і аналізуючої апаратури, апаратури радіоконтролю, радіомоніторингу та спеціального радіозв'язку. На заводі освоєно виробництво цифрового автоматичної телефонної станції "Протон" на 10 телефонних номерів, пульта оперативного зв'язку "Протон", вироби Р-378АПОА (призначений для пошуку та аналізу джерел радіовипромінювання), антенно-фідерної системи "КАМА-4".

На 1 квітня 2009 р. дебіторська заборгованість підприємства становила 380 тис.грн., кредиторська - 10 млн. 498 тис.грн., заборгованість із зарплати - 1,65 млн.грн., до Пенсійного фонду - 2 млн. 883 тис.грн . Раніше керівництво заводу заявляло, що заборгованість із зарплати планується погашати за рахунок продажу невикористаного у виробництві майна.