ВАТ "Турбоатом" (Харків) за 2007-2009 р. самоінвестувало в реконструкцію й техпереоснащення 50 млн.грн. Про це повідомили "SQ" на підприємстві. Було модернізовано 30 одиниць унікального устаткування на 22 млн.грн., придбане й уведено в експлуатацію 28 одиниць нового обладнання для основного виробництва на 10 млн.грн., придбані сучасні інструменти, оргтехніка для поліпшення умов праці на суму 18 млн. грн.

Як повідомили на заводі, в 2010 р. планується направити на технічне переоснащення устаткування 29 млн.грн. у тому числі 10 млн.грн. - на ремонт і модернізацію 20 одиниць устаткування, інші - на придбання нового обладнання (у тому числі для реконструкції ливарного виробництва із впровадженням нових технологій на 15 млн.грн.).

Довідка "SQ". Ремонт і реконструкція устаткування на заводі здійснюються відповідно до комплексної "Програми технічного переозброєння виробництва ВАТ "Турбоатом" на 2008-2015 рр.", прийнятою дирекцією підприємства. Зокрема, у березні 2010 р. на "Турбоатомі" увели в експлуатацію після модернізації фрезерний верстат "Фарест" для обробки профілів лопаток парових турбін довжиною до 1,5 м. Фахівці ремонтних служб "Турбоатома" провели капітальний ремонт верстата із заміною механічної й електричної частин, установили нову систему числового програмного управління "Sіnumerіk 840D" компанії "Sіemens" (Німеччина). Також був замінений інструмент зі швидкорізальної сталі на інструмент із пластинами зі твердого сплаву, що дозволило збільшити режими обробки в 2-2,5 рази й скоротити цикли виробництва.

"Турбоатом" спеціалізується на випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій, газових турбін і парогазовых установок для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється по замкнутому циклі: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, зборки, випробування турбін й їхнього відвантаження.