"Электротяжмаш" изготовит для строящейся Днестровской ГАЭС генератор стоимостью более четверти миллиарда гривенДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) поставить гідрогенератор-двигун типу СВО2 1255/255-40УХЛ4 на Дністровську гідроакумулюючу електростанцію. Про це повідомили "SQ" на підприємстві. Контракт на суму 264,23 млн.грн. між заводом та ПАТ "Укргідроенерго" (до нього входить Дністровська ГАЕС, Вишгород, Київська область) був підписаний 15 лютого цього року.

Як повідомили на підприємстві, гідрогенератор-двигун, який самостійно розробили конструктори заводу "Електроважмаш" спеціально для Дністровської ГАЕС, є одним з найпотужніших у світі. Установку нового устаткування планується провести в червні 2013 р. Перший гідрогенератор-двигун такого типу виготовлений і відвантажений заводом на Дністровську ГАЕС у 2009 р.

Довідка "SQ". ДП "Завод "Електроважмаш" спеціалізується з розробки і випуску потужних гідрогенераторів, гідрогенераторів-двигунів, турбогенераторів для теплових і атомних електростанцій, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, водяних насосів зрошувальних каналів, тягового електрообладнання для залізничного та міського транспорту. "Електроважмаш" виробляє продукцію для замовників у різних країнах світу, зокрема, для країн Європи, Росії, Індії, Казахстану, Панами, Мексики.

Гідроакумулююча електростанція, що будується на р. Дністер, має проектну електричну потужність 2 тис. 268 МВт у турбінному режимі і 2 тис. 947 МВт в насосному. Проект станції передбачає установку 7 гідроагрегатів. Дністровської ГАЕС управляє ПАТ "Укргідроенерго". 22 грудня 2009 р. "Укргідроенерго" запустило в дослідницько-промислову експлуатацію 1-й гідроагрегат Дністровської ГАЕС.