"Розподіл прибутку в Україні відбувається нерівномірно", - заявив 11 листопада на пленарному засіданні Міжнародної науково-практичної конференції "Конкурентоспроможність та інновації: проблеми науки і практики" директор Північно-Східного наукового центру (Харків) НАНУ Павло Бубенко. За його словами, нерівномірність розподілу - основна причина того, що в країні немає грошей на розвиток інновацій. У розвинених країнах на інновації витрачають 3-4% ВВП, а в Україні - 1,1% (у тому числі з держбюджету - 0,4% ВВП).

За словами П.Бубенка, для прикладу можна взяти структуру розподілу ВВП у США і порівняти її з українською. У США зарплата становить 82% ВВП (в Україні - 36%), прибуток - 6,8% (14%), рента - 0,2% (2,4%), прибуток від акцій - 10% (53%). Інноваційний розвиток йде добре в тих країнах, де прибтуок працівників становить не менше 15 дол./год., що для України поки недосяжно. Для прикладу, середня зарплата в Україні становить 195 євро/міс., у Швеції - більше 1 тис. євро/міс. "Зі структури ВВП України можна зробити висновок, що зарплата, яку потрібно було виплатити працівникам, "перетекла" іншим людям через цінні папери", - зазначив П.Бубенко.

За його словами, він інвестував у свій час кошти в акції трьох хлібозаводів у Харківській області. "Дивідендів від акцій поки не було. Регулярно приходять повідомлення про те, що дивіденди вирішено направити на розвиток підприємств. У той же час, у кожного директора вже є непогані особняки. Мабуть, туди і були спрямовані дивіденди", - заявив П.Бубенко.

Як зазначив П.Бубенко, виходячи зі структури розподілу ВВП, видно, що в Україні складно знайти джерела для інноваційного розвитку і для виконання завдання виведення країни до двадцятки кращих з інноваційного розвитку країн.

За словами ректора Харківського національного університету економіки Володимир Пономаренка, треба сміливіше залучати кошти інвесторів для інноваційного розвитку країни. "Для цього потрібно надати інвесторам такі пільги, щоб їм було вигідно вкладати кошти", - зазначив В.Пономаренко.