"Поспішайте інвестувати у Харківську область", - закликав іноземних інвесторів голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін на інвестиційному салоні, який відкрився 10 червня в Зміївському районі Харківської області. Як зазначив губернатор, Україні зараз переживає непрості, болючі реформи. "Глобально вони виражаються в тому, щоб створити умови для ведення бізнесу іноземним та вітчизняним компаніям. Ми робимо перші кроки, щоб адаптувати наше законодавство до високих європейських стандартів", - зазначив М.Добкін. За його словами, проведення інвестиційного салону - це підтвердження того, що Харківська область вітає інвестування в регіон.

За словами голови Харківської облради Сергія Чернова, для залучення інвестицій в область була розроблена стратегія сталого розвитку регіону, яка була затверджена на сесії облради. "У лютому я був у Варшаві і відвідав товарну біржу. Ми стежимо за розвитком цього інституту, зокрема, підприємство з Харківської області" Агроліга "взаємодіє з товарною біржею у Варшаві. Харкова з інвестиційної привабливості, за оцінками журналу "Форбс", посів друге місце в Україні після Одеси. У нас величезний потенціал в аграрній галузі, де багато господарств використовують сучасні технології. Ми будемо робити все, щоб бізнесу працювалося в області комфортно", - зазначив С.Чернов.

За словами голови ради директорів інвестиційної групи "Авантаж-Капітал" (Харків) Юрія Костоглодова, інвестиційний салон повинен стати постійним заходом. "Те, що цей захід проходить у Харкові, символічно. Потенціал нашого міста має лідируючі позиції з Україною. Саме з Харківською області було виведено перше українське підприємство на відкрите розміщення акцій у Польщі. Харків має всі підстави стати фінансовим центром України", - заявив Ю.Костоглодов.

За його словами, за останні п'ять років за рахунок відкритих розміщень акцій українських підприємств було залучено близько 10 млрд. дол. інвестицій, але все-таки серед бізнесменів є думка, що отримати інвестиції за рахунок цього інструменту - це недосяжна річ. "Дуже багато компаній не вірять у те, що можуть бути цікаві іноземним інвесторам, що є комплексом боязні виходу на ринок. А є компанії, які інфантильно сприймають фондову діяльність, і вважають, що їхня компанія цікава сама по собі і не потребує перебудови. Всі ці проблеми - через тривалий перехід в Україні від командної економіки до ринкової ", - заявив Ю.Костоглодов.

Голова ради директорів компанії "Прогрес-Холдинг" (Польща) Богдан Адамович зазначив, що українські компанії дуже добре котируються в Польщі завдяки кредиту довіри. "Останнім часом на Варшавську біржу виходять українські компанії аграрного сектора", - повідомив Б.Адамович.

За словами керівника аналітичного центру НБУ Олега Яременка, Україна потрапила в економічну кредитну пастку. "Для підтримки промисловості кредитна схема працює добре, але ця модель не підходить для інвестиційного етапу зростання економіки. Саме фондова модель підходить для інвестиційного розвитку, оскільки акціонер зацікавлений у цьому розвитку і готовий йти на певні ризики. Зараз для України дуже важливо створити нормальну інвестиційну систему фінансування", - зазначив О.Яременко.

Довідка "SQ". В інвестиційному салоні беруть участь компанії з Донецької, Запорізької, Полтавської та Харківської області, а також з Польщі та Люксембургу. Організували проведення салону ІГ "Авантаж-Капітал" і комунікаційна група "PRT"