Активи банківської системи України за підсумками травня скоротилися на 0,8%, або на 8,3 млрд. грн., і на початок червня склали 1012,3 млрд. грн. Про це йдеться в повідомленні Національного банку з посиланням на попередні підсумки діяльності банків. Разом із тим з початку року сукупні активи українських банків зросли на 7,4%. Сукупні загальні активи українських банків (з урахуванням резервів і межфіліальних оборотів) на 1 червня досягли 1 169,2 млрд. грн. Готівкові кошти, банківські метали та кошти в Національному банку склали 4,5% суми загальних активів, залишки коштів на коррахунках, які відкриті в інших банках, - 6,8%, кредитні операції - 67,3%, вкладення в цінні папери - 8 , 4%, дебіторська заборгованість - 3,2%, основні кошти і нематеріальні активи - 4,4%, нараховані прибутки до отримання - 4,5%, інші активи - 0,9% (http://www.bank.gov.ua)

Національний банк України (НБУ) пропонує парламенту зняти з нього законодавче обмеження з регулювання розміру резервування під валютні кредити. Відповідний законопроект (№ 8634), розроблений НБУ, зареєстрований у парламенті. Законопроектом пропонується відкоригувати закон (№ 2275-VI від 20 травня 2010 р.), яким центральний банк зобов'язався встановити коефіцієнт резервування під валютні кредити позичальникам, які не мають джерел надходження валютної виручки, в розмірі не більше 3%. "Встановлення на законодавчому рівні розміру резервування за кредитними операціями, по-перше, є грубим порушенням прав і порядку діяльності центробанку держави і, по-друге, не враховує економічні аспекти проблеми, стимулюючи банки до видачі кредитів в іноземній валюті", - відзначається в пояснювальній записці НБУ. "Зараз можливість оперативного реагування з боку НБУ на ризикову ситуацію в банках фактично заблокована в результаті дії положень закону (№ 2275-VI - ІФ)...  Дія цієї норми обумовлює занижений рівень резервування по кредитуванню в іноземній валюті і робить цей вид кредитування привабливішим для банків", - підкреслюється в записці. (Http://bin.ua)

"Прийняття в першому читанні законопроекту про захист прав кредиторів - одна з найважливіших подій, які зумовлюють розвиток українського банківського ринку в найближчі роки", - заявив голова правління АТ "ОТП Банк" Дмитро Зінков. За його словами, врегулювання правовідносин "банк-позичальник" здатне радикально прискорити розвиток українського банківського ринку. Насамперед це дозволить повернутися до активного кредитування бізнесу і населення. Одночасно із захистом прав банків закон посилює і захист споживачів фінансових послуг, чітко визначаючи їх права та можливості. "Прийняття цього законопроекту - виграш обох сторін, і ми, і наші клієнти відчують це вже найближчим часом", - резюмував Д.Зінков. (Http://kontrakty.ua)

Довідка "SQ". Верховна Рада 2 червня 2011 р. затвердила в першому читанні закон про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг. Норми законопроекту уявляють собою комплекс заходів, спрямованих на посилення законодавчого захисту прав кредиторів і позичальників. Документом також пропонується заборонити надання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.

Міжнародне рейтингове агентство "Moody's Investors Service" знизило довгостроковий депозитний рейтинг банку "Форум" у національній валюті до "B1" з "Ba1". Рейтинг фінансової стійкості банку (BFSR) був підтверджений на рівні Е +, а рейтинг за національною шкалою (NSR) - знижено до Aa3.ua з Aa1.ua. "Moody's" підтвердило інші рейтинги банку "Форум" - довгостроковий депозитний рейтинг в іноземній валюті на рівні B3 і короткостроковий депозитний рейтинг у національній та іноземній валюті Not Prime. За рейтингу фінансової стабільності і глобальному рейтингу депозитів у національній валюті встановлено негативний прогноз, у той час як глобальний рейтинг депозитів в іноземній валюті має стабільний прогноз, а рейтингом за національною шкалою особливий прогноз не встановлений. (Http://finance.liga.net)

Довідка "SQ". Банк "Форум" працює на українському ринку з 1994 р. Входить до групи найбільших банків за класифікацією НБУ. Основним акціонером банку з пакетом в 94,52% акцій є "Commerzbank Auslandsbanken Holding AG" (Німеччина). На 1 січня 2011 р. статутний капітал банку склав 4 млрд. 435 млн.грн., обсяг чистих активів - 14 млрд. 021 млн.грн., валюта балансу - 14 млрд. 711 млн.грн. За підсумками 2010 р. банк отримав збиток у розмірі 3 млрд. 282 млн. 345 тис.грн.