Кількість платників, які вибрали форму подання податкової звітності засобами інтернету, постійно зростає. Як повідомили "SQ" у Державній податковій адміністрації (ДПА) в Харківській області, на 28 травня до централізованої системи подачі електронної податкової звітності приєдналися понад 7 тис. платників ПДВ (юридичні та фізичні особи). Це становить 37% усіх платників, які звітують про сплату ПДВ (на 6% більше, ніж у 2009 р.).

Як зазначили у ДПА, починаючи з травня 2009 р., в органах державної податкової служби Харківської області введена централізована система подачі електронної податкової звітності. У результаті цього платники податків мають можливість подавати електронні звіти до податкових інспекцій, в яких вони зареєстровані, через центр обробки електронних звітів ДПА України. Як зазначили в податковій, впровадження централізованої системи подання електронних звітів скоротило час обробки звітних даних, значно прискорило отримання платниками податків квитанцій про підтвердження дати та часу подання звіту та гарантує, що звіт буде своєчасно надійде до податкової інспекції. Крім того, підтримується цілодобова та без вихідних обробка звітів, наданих за допомогою електронної пошти.

Довідка "SQ". В Україні з 1 липня 2007 р. планувалося ввести електронний контроль за обігом ПДВ. Очікувалося, що всі платники ПДВ перейдуть на подання податкової звітності в електронному вигляді. Як зазначали під час круглих столів і засідань громадської ради при Спеціалізованій ДПІ з роботи з великими платниками податків у м. Харкові платники податків, однією з причин ненадання ними в електронному вигляді податкової звітності та реєстрів податкових накладних є сумніви в обмеженні та контролі доступу до реєстру податкових накладних. Багато хто неохоче йде на укладання договорів про електронне подання податкової звітності, поки такий вид податкової звітності не буде врегульовано законодавчо.