Міністерство регіонального розвитку та будівництва України затвердило суму коштів, які необхідно виділити Харкову на першочергові роботи з відновлення будинку по пр. Московському, 248-г, який постраждав від вибуху і пожежі. Мова йде про 7 млн.грн., вони мають надійти з державного бюджету. Це пов'язано з тим, що вибух у будинку на Московському проспекті визнали надзвичайною ситуацією регіонального масштабу. Про це 7 лютого, відповідаючи на запитання "SQ", повідомив перший заступник харківського міського голови Андрій Парамонов.

За його словами, усі необхідні документи на виділення грошей були на розгляді в Міністерстві економіки, зараз вони перебувають на узгодженні в Міністерстві фінансів, після чого надійдуть до Міністерства юстиції. Далі питання про виділення грошей розгляне Кабмін, щоб затвердити відповідну постанову. Парамонов підкреслив, що всі кошти, витрачені на реконструкцію будинку, будуть компенсовані відповідно до законодавства.

Віце-мер додав, що решту витрат на відновлення будинку покриє міський бюджет. Всього на будівельно-монтажні роботи з урахуванням проектування було витрачено 12 млн.грн. (будинок повністю відремонтували до 24 січня за рахунок коштів міськбюджету і коштів підрядників - "SQ").

Перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб також зазначив, що зараз ведуться переговори, щоб місто змогло отримати гроші найближчим часом.

Крім того, сьогодні під час наради в обласному управлінні МНС школярам Юрію Здоренку та Владиславу Піндеру, які проявили героїзм при врятуванні людей під час пожежі в будинку на Московському проспекті, вручили медалі "За відвагу на пожежі".

Довідка "SQ". Увечері 16 грудня 2012 р. у квартирі на 10-му поверсі 16-поверхового будинку на Московському проспекті, 248-г (район станції метро "Імені О. Масельського") стався вибух з послідуючим загорянням. Вибухом були зруйновані міжквартирні перегородки, пошкоджено перекриття між 9-м, 10-м і 11-м поверхами, а також несучі конструкції зовнішньої стіни. Всього постраждало 38 квартир. У результаті вибуху загинуло чотири людини, із них двоє дітей 2005 і 2011 р.н., постраждали вісім людей.

Причина вибуху - газовий балон, який знаходився в одній з квартир на 10-му поверсі. Чоловік, який приніс у будинок цей балон, затриманий. За даними облпрокуратури, розслідування розпочато за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.270 КК України (порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей; карається позбавленням волі на термін від 3 до 8 років).

Будинок відновили та відремонтували за короткі терміни. Уже з 13 січня додому почали повертатися мешканці усіх квартир, крім тих, які розташовані на 9-му ,10-му і 11-му поверхах. 24 січня в будинок змогли заїхати мешканці тих квартир, які найбільш постраждали від вибуху. Що стосується фасаду будинку, то його почнуть ремонтувати у березні.