У проблемних банках "Надра" і "Родовід Банку" може бути подовжено час роботи тимчасової адміністрації Національного банку України (НБУ). Нацбанк отримав право продовжити ще на півроку повноваження тимчасових адміністрацій у цих проблемних банках. Експерти не сумніваються, що НБУ залишить адміністрації в установах, поки в Кабміні не визначаться з їх подальшою роботою: 7 лютого експертно-аналітична рада при Кабміні повинна обговорити це питання. Експертній раді запропонують обговорити варіант поліпшення платоспроможності банку "Надра" не шляхом вливання коштів Кабміну до його статутного капіталу, а за допомогою надання кредиту одним або кількома держбанками. А інвестором може стати власник "Group DF" Дмитро Фірташ або співвласник "Дельта Банку" Микола Лагун.

Фінансисти сумніваються в необхідності державної підтримки проблемних банків за допомогою бюджетних ресурсів. На покриття збитків "Родовід Банку" вже спрямовано понад 8 млрд. грн., які не змогли відновити його платоспроможність, і минулого місяця установа перестала повертати депозити. "Продовження терміну дії адміністрації - пролонгація проблеми, а не її вирішення, - вважає партнер ІК "АРТА Інвестиційні партнери" Тимур Хромаєв. - Якщо неможливо було вирішити проблему за два роки, то додатковий термін не виправить ситуацію. Дешевше ці банки ліквідувати, дати державний кредит Фонду гарантування вкладів і виплатити кошти вкладникам". (Http://kommersant.ua)

Довідка "SQ". Верховна Рада 4 лютого внесла зміни до закону "Про банки і банківську діяльність", дозволивши НБУ продовжувати термін дії тимчасових адміністрацій у системоутворюючих банків до 18 місяців (зараз максимум - 12 місяців). Тимчасова адміністрація НБУ діє в банках "Надра", "Володимирський", "Столиця", "Родовід Банку", "СоцКом Банку" і "Діалогбанку".

За даними джерела НБУ, Нацбанк розробив законопроект для продовження роботи адміністрації в банку "Надра", де термін її повноважень закінчується 11 лютого, і "Родовід Банку" (15 березня). Тому закон і був прийнятий настільки оперативно: 2 лютого внесено до Верховної Ради, 3 лютого розглянуто на позачерговому засіданні профільного комітету, а 4 лютого був прийнятий у цілому. Зобов'язання банку "Надра" перед фізособами за підсумками 2010 р. становили 4,8 млрд. грн., "Родовід Банку" - 3,9 млрд грн.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив "SCM Financial Overseas Limited" (Кіпр) придбати акції ПАТ "Банк Ренесанс Капітал", що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління емітента (http://podrobnosti.ua)

Довідка "SQ. У грудні 2010 р. група "СКМ", що володіє Першим українським міжнародним банком (ПУМБ) і "Донгорбанком" (обидва - Донецьк), заявила про купівлю 100% акцій "Банк Ренесанс Капітал". "СКМ" - український холдинг, що володіє й управляє активами в гірничо-металургійній, енергетичній, телекомунікаційній, банківській, страховій, медійній галузях, а також у сфері рітейлу і нерухомості. АТ "Банк Ренесанс Капітал" засновано 2005 р., працює на ринку України під товарним знаком "Ренесанс Кредит". Спеціалізується зі споживчого кредитування фізичних осіб. Регіональна мережа банку налічує 31 відділення в 16 областях України та АР Крим. Його активи на 1 жовтня становили 744 млн грн (104-е місце).

Один зі співвласників "Приватбанку" - Геннадій Боголюбов - збільшив свою частку у фінустанові на 0,03 відсоткових пункти - до 49,027% акцій. Про те, що структура акціонерів банку зазнала змін, свідчить офіційне повідомлення "ПриватБанку": "За інформацією реєстроутримувача, відбулися такі зміни в складі власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій емітента: розмір пакету акцій фізичної особи збільшився до 23773384 шт. простих іменних акцій (49,027% статутного капіталу)". (Http://www.uabanker.net)

Довідка "SQ". За даними НБУ, на початок жовтня 2010 р. серед осіб, які володіють більш ніж 10% акцій "ПриватБанку", значилися Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. І.Коломойському на той момент належало 49,154% акцій банку, Г.Боголюбову - 48,997% акцій.

За даними НБУ, на 1 жовтня 2010 р. за розміром загальних активів "ПриватБанк" був найбільшим банком України. Його активи становили 104,4 млрд. грн. Кредити, видані банком юрособам, досягли 71,7 млрд. грн., кредитний портфель фізосіб - 19,3 млрд. грн. Зобов'язання банку до 1 жовтня досягли 92,9 млрд. грн. Зокрема, кошти населення - 49,5 млрд. грн., кошти підприємств - 18,2 млрд. грн. Власний капітал банку - 11,5 млрд. грн.