План дій щодо забезпечення ряду районів Харківської області кормами для худоби буде розроблений Головним управлінням агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації (ХОДА). Таке доручення 5 листопада на селекторній нараді в ХОДА дав заступник голови ХОДА Василь Хома. За його словами, особливу увагу потрібно приділити господарствам Богодухівського, Борівського, Валківського, Зміївського та Харківського р-нів. "На наступному тижні для цих районів повинен бути розроблений план заходів, які корми потрібні господарствам і за рахунок яких коштів їх потрібно придбати", - зазначив В. Хома.

За словами начальника Головного управління агропромислового розвитку ХОДА Ігоря Зубрича, на період зимівлі худоби в Харківській області заготовлено 294 тис.т всіх видів кормів. На одну голову худоби в середньому припадає 23,4 ц кормів, що становить 84% потреби. Найменше забезпечення кормами в Харківському (40% потреби), Валківському, Зміївському, Богодоховском і Борівському районах. Фуражного зерна заготовлено 127 тис.т, у тому числі 47,7 тис.т кукурудзи. Забезпеченість фуражними кормами становить 85% потреби.

Як зазначив І. Зубрич, складне становище з забезпеченістю кормами склалося в ДП "Дослідне господарство "Кутузівка" (Харківський р-н). Управління два рази створювало групи, які перевіряли "Кутузівку" і намічали заходи, які необхідно виконати. Частина заходів виконана, частина - не виконана. "Ніхто не дозволить вирізати худобу в "Кутузовці". І в цілому по Харківському району бракує кормів, які можна замінити шротом, макухою і відходами пивоварної промисловості, які є в достатній кількості в області. У районі заготовлено в середньому 8 т силосу на корову, з цим обсягом кормів можна зимувати. Тільки їх потрібно дбайливо використовувати", - зазначив І. Зубрич.