Національний банк роз'яснив, що для уникнення зловживань із ксерокопіями перших сторінок паспорта, узятими при здійсненні громадянами валютно-обмінних операцій, на цих копіях повинна ставитися оцінка про скоєння операції. "На ксерокопію буде поставлена ​​відмітка про те, що операція відбулася, і тим самим буде забезпечена неможливість використання копії для проведення повторних операцій", - повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький. Він нагадав, що знята ксерокопія захищена законом про банківську таємницю, за порушення якого банки несуть кримінальну відповідальність.

В.Литвицький зазначив, що дії НБУ з надання більшої законності проведення обмінних операцій на готівковому ринку вже дають певні результати: на проведення інтервенцій було зекономлено близько 0,5 млрд. дол. В.Литвицький також повідомив, що Нацбанк планує розширити перелік документів, за якими можна буде купувати валюту. У той же час він відзначив, що для більш серйозних змін порядку купівлі-продажу готівкової валюти необхідно прийняти закон про валютне регулювання. (http://news.finance.ua)

Довідка "SQ". З 23 вересня купівля-продаж готівкової валюти в Україні в будь-якій кількості здійснюється тільки за наявності документа, що підтверджує резидентність. При цьому банки зобов'язані брати копії цих документів. Експерти ринку пояснюють адміністративні посилення Нацбанку його прагненням уберегти гривню від можливого тиску, пов'язаного з девальваційними очікуваннями населення.

Асоціація українських банків (АУБ) заявила про цілеспрямовану кампанію з штучної дискредитації банківської системи. За словами президента АУБ Олександра Сугоняка, масове поширення протягом останньої доби публікацій про те, що в Україні "масово ліквідуються банки", є спланованою провокацією, а сама така інформація не відповідає дійсності. В АУБ відзначають, що в Україні вже тривалий час у стадії ліквідації перебувають 20 банків. Це давно відомий факт. Але чомусь саме зараз навколо нього ЗМІ спробували штучно роздути скандал. Як відзначають в АУБ, йдеться не про діючі банки, а про ті, у яких давно відкликана ліцензія НБУ і розпочата процедура їх ліквідації. Інформація про ці 20 банків у відкритому доступі постійно розміщена на сайті НБУ. Деякі з цих банків перебувають у стадії ліквідації вже більше 10 років (серед них - АТ "Градобанк", КАБ "Слов'янський" та інші). В АУБ висловили здивування з приводу спроб спотворити ці загальновідомі факти і подати через ЗМІ дезінформацію про нібито "масову ліквідацію банків". (http://aub.org.ua)

Бельгієць Ерік Версавель призначений головою правління "ІНГ Банку Україна". Як повідомили в у банку, призначення ще має бути затверджене відповідними регуляторними органами України. Е.Версавель народився у Бельгії, має ступінь магістра права університету м.Антверпен (Бельгія). Почав свою кар'єру в "ING Bank" у Бельгії 1983 р. Обіймав різні посади в Лондоні, Джакарті, Шанхаї і Сеулі і був регіональним директором в "ING Bank" у Китаї і Кореї. До призначення в Україні Е.Версавель працював у Брюсселі на посаді керівника відділу з обслуговування азіатських операцій у Європі і посади заступника голови відділу обслуговування міжнародних корпоративних клієнтів. (http://biz.liga.net)

Довідка "SQ". "ІНГ Банк" (Нідерланди) надає банківські та інвестиційні послуги, послуги страхування життя та пенсійного забезпечення більш ніж у 40 країнах. В Україні "ІНГ" представляє ПАТ "ІНГ Банк Україна". У 1994 р. "ІНГ Банк N.V." відкрив представництво у Києві, а в грудні 1997 р. воно було зареєстроване як банк зі 100% іноземним капіталом. "ІНГ Банк Україна" працює тільки в секторі комерційних банківських послуг.

Рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг" присвоїло ПАТ "Мегабанк" (Харків) та його облігаціям серій G, H, I кредитний рейтинг за національною шкалою на рівні "uaА-" з прогнозом "стабільний".
При оновленні рейтингу агентство використовувало фінансову звітність банку за 2010-2011 рр., а також внутрішню інформацію, надану банком у ході рейтингового процесу. Позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом "UAA" характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. Стабільний прогноз вказує на відсутність наявних передумов для зміни рейтингу протягом року. (http://www.megabank.net)

Довідка "SQ". ПАТ "Мегабанк" (Харків) діє на ринку банківських послуг з 1990 р. Регіональна мережа банку налічує 198 підрозділів у 25 регіонах України. За класифікацією НБУ, входить до групи середніх банків (активи - понад 2,5 млрд.грн). На 1 липня 2011 р. активи банку складають 3,6 млрд.грн., кредитно-інвестиційний портфель - 2,95 млрд.грн., прибуток цього року - 1,37 млн.грн. До складу акціонерів банку входять Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Кредитна установа для відбудови (KfW) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC).