"Ціни на продукти харчування можуть підвищуватися через змову постачальників", - заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов, передав сайт ХОДА.

"Коли так раптово підвищуються ціни на продукти харчування, однією з причин цього явища може бути змова великих постачальників. Закуповуючи продукти за вже спочатку завищеною постачальниками ціною, супермаркети ще більше її підвищують, порушуючи закон України, згідно якого торговельна надбавка не може перевищувати 12%. Виходить, що у нас торгувати продуктами вигідніше, ніж зброєю. Така ситуація влаштовує виробників і постачальників, але вона абсолютно не влаштовує населення і владу", - зазначив Ю.Сапронов.

Тому, за словами заступника губернатора, зараз вживаються заходи, щоб стабілізувати цінову ситуацію в Україні. "Зокрема, робоча група під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна вже виявила, що корупційна складова в ціні продукту на ринку - близько 30%. Ми цю корупційну складову у вигляді різних поборів незабаром обов'язково ліквідуємо", - підкреслив Ю.Сапронов.

Довідка "SQ". Як раніше заявляв Ю.Сапронов, під час рейду кількома торговими мережами Харкова було виявлено величезну кількість порушень. Зокрема, торговельні мережі масово порушують закон, згідно якого торговельна надбавка в ціні продукту повинна бути не більше 12%, а зараз вона становить 40-50%. "Торговельні мережі просто не показують ні накладні походження товару, ні кількість посередників, через яких вони отримали цей товар. Ми вже почали проводити зустрічі з керівниками кожної торгової мережі, орієнтовно в листопаді підпишемо меморандум, де обговоримо взаємну відповідальність влади і продавця, тобто торговельних мереж", - заявив віце-губернатор.

15 жовтня під час брифінгу за результатами ознайомлення з ціновою політикою на Центральному ринку Харкова Ю.Сапронов повідомив, що накрутка на ціни продуктів харчування йде за рахунок корупційної складової. За його словами, до корупційної складової входять плата за місце на ринку, взаємодія з ветеринарною інспекцією, величезна кількість посередників між виробником і споживачами.