Національний банк України (НБУ) не очікує кризи в Україні. Про це заявив голова НБУ Сергій Арбузов під час зустрічі з головою фракції Партії регіонів у Верховній Раді (ВР) України Олександром Єфремовим та головою комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталієм Хомутинником. "Ми не очікуємо кризи в Україні, але ми готуємося до можливих наслідків у зв'язку із загостренням ситуації на зовнішніх фінансових ринках", - зазначив С.Арбузов. Він зазначив, що Нацбанк постійно відстежує ситуацію на фінансових ринках в Європі і США і вважає досяжним завдання забезпечення стабільного курсу гривні, незважаючи на песимістичні прогнози. Сторони також обговорили подальші перспективи обмеження впливу тіньового сектора на готівковий валютний ринок і залучення інвесторів в Україні. (Http://www.bank.gov.ua)

НБУ визначив новий порядок реєстрації та ліцензування банків. НБУ постановою від 08.09.2011 № 306 затвердив положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів. Згідно з документом, НБУ погоджує статут перед проведенням державної реєстрації юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність. Положення також визначає, які документи, крім статуту, повинні подаватися в НБУ і як вони повинні оформлятися, висуває вимоги до формування та збільшення статутного капіталу, до найменування банку, визначає процедуру узгодження придбання істотної участі в банку, особливості створення державного банку. Також постанова встановлює порядок погодження призначення керівників банку, видачі банківської ліцензії, вимоги щодо початку нового виду діяльності або надання нового виду фінансових послуг, порядку відкриття відокремлених підрозділів банку та дочірніх банків. (Http://www.bankstore.com.ua)

Довідка "SQ". Згідно закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків", що набрав чинності, тепер НБУ не реєструє банки, а тільки узгоджує їх статути перед їх подачею на держреєстрацію. Реєстрація банків, відповідно до закону, здійснюється в порядку, передбаченому для реєстрації юросіб з урахуванням особливостей, встановлених банківським законодавством.

Низка українських банків почала відмовляти у видачі кредитів на купівлю нерухомості. Такі дані були отримані від ріелторських спільнот Києва. Зокрема, з 18 банків, раніше кредитували купівлю нерухомості, реально отримати кредит можна було тільки у двох. В інших же банках, посилаючись на нормативні документи НБУ, поки що просто переносять дату видачі кредиту на 10-15 днів наперед. Як повідомляє портал DOM.ria.ua, схожа ситуація спостерігалася на ринку нерухомості в середині 2008 р. Тоді, починаючи з червня 2008 р., банки також скоротили видачу кредитів, а до серпня взагалі згорнули всі іпотечні програми. За інформацією DOM.ria.ua, кількість угод з нерухомості із залученням кредитів цього року становила всього 6-7% загальної кількості угод. (Http://banknews.com.ua)