Близько 200 працівників ДП "Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ) провели 3 червня акцію протесту, вимагаючи погасити заборгованість із зарплати. Акція відбулася на пл.Свободи в Харкові. Було також направлено звернення голові Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайлу Добкіну.

"Потужний опір, який чинить комітет кредиторів і нинішнє керівництво заводу, націлений на ліквідацію заводу шляхом підписання в суді мирової угоди. Нинішнє керівництво і арбітражний керівник довели завод до неплатоспроможності та втрати ділової репутації. Затягується призначення нового директора, який міг би вивести завод із ситуації, що склалася. Ми вимагаємо не допустити підписання мирової угоди в нинішній її редакції, поділу заводу на "фірмочки" і зобов'язати адміністрацію виплатити 6,7 млн.грн. заборгованості із зарплати за 2009 р. і поточну за 2010 р. Ми вимагаємо швидко призначити нового директора заводу і маркетинг-менеджерів. Якщо вимоги не будуть виконані, колектив готовий страйкувати або оголосити голодовку", - йдеться у зверненні.

Як повідомив "SQ" під час акції представник заводу, на Новокраматорському машіностріотельном заводі (Донецька обл.) буде будуватися новий цех, і підприємство готове замовити на ХЕМЗ близько 25 машин постійного струму. І без цих замовлень робота на заводі не припиняється. "Замовлення є на машини постійного струму і на продукцію апаратного виробництва. Представники замовників сидять на заводі, "пробиваючи" свої замовлення. Працюємо, не підводячи голови, а зарплати немає", - відзначив представник заводу.

Як повідомив представникам колективу перший заступник начальника Головного управління промисловості, транспорту і зв'язку ХОДА Микола Борисенко, він не знає, коли Мінпромполітики проведе конкурс на заміщення вакантної посади директора заводу. Він запевнив людей, що ХОДА робить все можливе, щоб не допустити ліквідації державного підприємства.

 

Довідка "SQ". Міністерство промислової політики планує провести конкурс на заміщення вакантної посади директора ДП "Харківський електромеханічний завод". За словами першого заступника голови ХОДА Володимира Бабаєва, охочих брати участь в конкурсі багато, але їхні прізвища поки не відомі, оскільки заяви вони подають до Мінпромполітики.

ХЕМЗ виробляє електричні машини постійного струму для прокатних станів і гірських підйомників, а також апарати подвійного призначення (наприклад, для морських військових судів).